Teknoloji

Artemis 1 roketine tropikal fırtına engeli

nasa artemis i nasa artemis 1

Artemis 1 görevinde NASA’nın başı talihsizliklerden kurtulmuyor. SLS roketindeki yakıt dolum testinin başarıyla tamamlanmasının ardından görevin 27 Eylül itibarıyla başlaması hedeflenmişti. Ancak Ian adı verilen tropikal fırtına nedeniyle roketi bu tarihte fırlatmak mümkün olmayacak.

Geçtiğimiz cuma günü Karayipler’de oluşan tropikal fırtına, pazar günü itibarıyla Küba’ya ulaştı. Ian’ın Küba’dan sonraki durağı ise Florida Körfezi olacak. Okyanus sularının mevcut sıcaklığının ortalama üstü olması, meteorologlar tarafından olumsuz bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Ian’ın bir kasırgaya dönüşme ihtimalini değerlendiren NASA, Artemis 1 roketinin fırlatılmasını erteleme kararı aldı. Bir yandan da süreci sürekli olarak takip eden yetkililer, hem çalışanların hem de roketin ve uzay aracının güvenliği için sistemi Araç Birleştirme Binası’na taşıyor.

Eğer Artemis 1 3 Ekim’e kadar fırlatılamazsa, bir sonraki uçuş penceresi 17 Ekim’den önce açılamayacak. Roketin Araç Birleştirme Binası’na taşınması sayesinde NASA’nın roketin uçuş sonlandırma sistemindeki bataryaları da test edebileceği belirtiliyor. Buna ek olarak, NASA’nın önünde 17 Ekim’de başlayacak ve 31 Ekim’de sona erecek daha uzun bir uçuş penceresi olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER