Teknoloji

ARM’dan Huawei’ye müjdeli haber

huawei mate 20 pro android 10 arm
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ARM, en azından bir nesil daha yonga tasarımlarını Huawei ile paylaşmaya devam edeceğini açıkladı. Şirket, böylelikle geçtiğimiz aylarda aldığı “Huawei ile ilişkileri kesme” kararından da geri dönmüş oldu.

ARM’dan konuyla ilgili olarak Engadget’a gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “ARM, Armv8-A mimarisi ve bu mimarinin gelecek nesli için HiSilicon’u (Huawei) desteklemeye devam edecek. Bu karar, iki mimarinin de kapsamlı biçimde değerlendirilmesinin ve ABD kaynaklı olmadıklarının görülmesinin ardından alındı.”

ARM, 2016’da Japonya’nın önemli teknoloji şirketlerinden SoftBank tarafından satın alınmıştı. SoftBank, ARM için 32 milyar dolar ödemişti. ABD’nin Amerikan şirketlerinin Huawei’yle ticaret yapmasının yasaklanmasının ardından ARM da Çinli şirketle olan ilişkisini askıya almıştı.

Huawei geçtiğimiz ay tanıttığı Mate 30 serisini Google servisleri olmadan piyasaya çıkarmak zorunda kalmıştı. Kirin 990 yonga setinde ARM’ın tasarım mimarisini kullanabilen Huawei, diğer bileşenler için de alternatif tedarikçiler bulabilmişti.

ARM Huawei için “telafisi mümkün olmayan” bir kayıp olabilirdi

Analistler, ARM’ın tasarımlarını kullanım hakkını kaybetmenin Huawei’ye “telafisi mümkün olmayan” bir zarar verebileceğini belirtmişti. Mevcut tablo, Huawei’nin ve yonga birimi HiSilicon’un, şu an için, ARM konusunda bir sıkıntı yaşamayacağını gösteriyor. ARM’dan yapılan açıklamaya göre, Armv8-A ve bir sonraki nesil İngiliz kökenine sahip. Daha sonraki tasarımlarda bu durumun sürüp sürmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

ARM’ın Engadget’a gönderdiği açıklamada şu ifadeler de yer alıyor: “ARM, iş ortağı HiSilicon ile olan ilişkisiyle ilgili olarak resmi makamlarla sürekli iletişim halinde. Belirlenen talimatlar doğrultusunda faaliyetleri sürdürdüğümüz konusunda eminiz.”

Huawei, Google servislerini kaybetse de, bu durum şirketin bilançolarını etkilememiş gibi görünüyor. ABD ve Çin arasındaki gerilim bir şekilde azalacak gibi görünse de, bunun kısa vadede olması beklenmiyor. ARM desteğinin sürmesi bu dönemin Huawei adına rahat geçmesi için büyük önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER