Teknoloji

Apple, Samsung ve Intel, Arm’a yatırım için sıraya girdi

arm

Softbank’in sahibi olduğu çip tasarım şirketi Arm, büyük yatırımcıları sıraya dizmiş durumda. Nikkei’nin haberine göre; Apple, Samsung ve Intel gibi şirketler eylül ayında halka arz edilecek olan çip tasarımcısından hisse almaya hazırlanıyor.

İngiliz çip tasarım şirketi, teknoloji endüstrisinde kilit bir role sahip. Çip tasarımlarını başka şirketlere lisanslama konusunda uzmanlaşan Arm, dünyanın teknoloji devlerine kendi fabrikalarında yarı iletken üretme ve özelleştirme yapma imkanını veriyor. Şirketin en büyük müşterilerinden bazıları potansiyel yatırımcı listesinde de yer alan Apple, Samsung, Intel ve Nvidia.

Nikkei’nin haberine göre, Arm her şirkete aynı yüzdede hisse satarak hisse fiyatını dengelemeyi planlıyor. Şirket geçtiğimiz yıl Nvidia’ya 40 milyar dolar karşılığında satılmasına müsade edilmemesinin ardından halka arz kararı almıştı. Şirketin CEO’su Rene Haas, verdiği bir röportajda bulut bilişim ürünleri için çip tasarımı lisanslama gibi alanlara yönelme planı doğrultusunda halka arza karar verildiğini belirtmişti.

Haas, şu ifadeleri kullanmıştı: “Sadece farklı ürünler geliştirerek değil, aynı zamanda iş modeli stratejisinin farklı bölümleriyle ele alarak işimizi çeşitlendirdik. İşimizin düzeleceğini biliyorduk. Şu anda gördüğünüz müthiş ve ekibin üzerinde harika bir iş çıkarmış olduğu finansal sonuçların tümü, gerçekten birkaç yıl önce yapılan çalışmalardan geliyor.”

Bu yılın başlarında Intel, 18A süreciyle yonga üretimi için Arm ile birlikte çalışacağını açıklamıştı. Qualcomm ve NXP Semiconductors’ın aralarında bulunduğu şirketler ise RISC-V çip mimarisiyle İngiliz şirketine meydan okumaya hazırlanıyor.

İLGİLİ HABERLER