Teknoloji

ARM tabanlı Windows 8 tabletler sadece Metro uygulamalarını çalıştırabilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft’un ARM tabanlı Windows 8 tabletlerde normal yazılımlara desteği düşüreceği iddia ediliyor. Bu durumda Windows 8 tablet sahipleri sadece Metro arayüzüne uygun şekilde geliştirilmiş uygulamaları çalıştırabilecek. Halbuki Microsoft başlangıçta yazılımcıların x86 tabanlı işletim sistemi için geliştirdikleri yazılımları ARM yongasetleri için yeniden yazmaları durumunda bunların tabletlerde de çalışma fırsatı bulacağını işaret etmişti.

Son gelen haberler Microsoft’un bu bakış açısını değiştirdiğini gösteriyor. Belki de Microsoft Apple’ın iPad’iyle rekabet edebilmek için bu değişikliğin yerinde olacağı kanısına varmıştır. Windows Phone işletim sistemiyle birlikte tanıştığımız kare kare bölmelerden oluşan Metro arayüzünün Windows 8 işletim sisteminde de karşımıza çıkması bekleniyor. Kullanıcıların parmaklarına dost olan bu işletim arayüz çoklu işlev desteği ve istendiğinde geleneksel masaüstüne geçiş yapma esnekliğini de sunuyor. Görünüşe göre Microsoft Windows 8 işletim sistemli ARM tabletlerin sadece Metro arayüzünde çalışmasına ve sadece bu arayüzü destekleyen yazılımların koşmasına izin verecek.

ARM tabanlı tabletlerde sadece Metro uyumlu uygulamaların çalışacak olması ilk etapta kötü bir fikir gibi görünebilir. Ancak tabletlerin uzun süre pilde çalışma, internette gezinme ve multimedya tüketimi gibi işlevler için kullanıldığını düşünecek olursak, Microsoft’un seçiminin çok da mantıksız olmadığını görürüz. Bu durum Microsoft’un daha kontrollü ve daha tutarlı bir kullanıcı deneyimi sunmasına da yardımcı olacaktır.

Microsoft’un en büyük sorunlarından bir tanesi de zamanlama. Windows 8’in x86 tabanlı işlemcilere özel beta sürümünün 2012 başında çıkması, 2012’nin ikinci yarısında da bu işletim sisteminin çıkması bekleniyor. Ancak ARM tabanlı donanım taşıyan Windows 8 tabletlerinin çıkışının 2013 ortalarına sarkabileceği dile getiriliyor. Bu durum Microsoft’un bireysel kullanıcı segmenti tablet pazarında çok şey kaçırmasına neden olabilir.

İlgili – ZDNet

İLGİLİ HABERLER