Teknoloji

ARM tabanlı Windows 8 cihazları masaüstü yazılımları kısıtlı şekilde çalıştırabilir

Microsoft’un ARM tabanlı Windows 8 tabletlerde geleneksel Windows arayüzüne erişim izni vermeyeceği dedikoduları ortaya çıkmış ve bu durum Metro tarzı arayüzün ARM stratejisinin temeli olduğu yorumlarının yapılmasına neden olmuştu. Microsoft, Windows 8 ARM cihazlarıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor ve üreticilerin ARM yongasetli tabletlerini göstermesi konusunda isteksiz davranıyor.

Ortadaki bu gizemli durum uygulama geliştiricileri için belirsizlik, analistler ve medya için de kafa karışıklığı yaratıyor. The Verge tarafından elde edilen son bilgiler ise Microsoft’un bu cihazlardan masaüstünü kaldırmayacağını işaret ediyor. Ancak kaldırmayacak olsa bile kısıtlı bir masaüstü erişimi sunulacak. Sadece güvenilir sertifikaları olan masaüstü ARM uygulamaları masaüstüne erişim fırsatını elde edecek. iPad’e rakip olacak Windows 8 ile çalışan ARM tabletlerde batarya ömrü önem kazanıyor ve Microsoft buna negatif etkide bulunacak uygulamaların varlığını istemiyor. Windows 8 Metro arayüzünde çeşitli kontrol mekanizmaları olduğu içn orada bir sorun yok, ancak masaüstü uygulamaları genelde bu mekanizmaların dışında kalıyor. Microsoft da sadece kendi kontrolündeki ARM uygulamalarının masaüstüne erişimine izin verecek. Bunlar da şimdilik sadece Internet Explorer ve Office olacak gibi görünüyor. Hafta başında çıkan haberler Office 15’in Metro’ya yakın bir arayüze sahip olacağı, ancak temelde geleneksel Windows masaüstü tabanlı bir yapı üzerine kurulacağı haberleri çıkmıştı.

Masaüstü uygulamalarının Windows 8 tabanlı ARM cihazlarda çalışmasını isteyenleri Microsoft’tan onay almak gibi zor bir görev bekliyor. Windows 8’in “Tüketici Ön İzleme” başlıklı beta sürümünün önümüzdeki haftalarda yayınlanması bekleniyor. Microsoft’un beta sürümüyle birlikte ARM stratejisin hususunda nihai karar verip vermediğini göreceğiz. Masaüstü uygulamalarını Windows 8 ARM cihazlarında çalıştırmak isteyen yazılım geliştiricileri kısıtlamalarla hayalkırıklığına uğrayabilir.

İlgili – The Verge

İLGİLİ HABERLER