Teknoloji

ARM ikinci nesil Mali-T600 grafik işlemci serisini tanıttı

Samsung Galaxy S III, Galaxy S II ve Galaxy Note gibi popüler akıllı telefonlarda Exynos işlemcilere Mali-400 GPU eşlik ediyor. Bu cihazlar üzerindeki deneyimlerimizi Mali-400’ün grafik performansının oldukça iyi olduğunu gösteriyor. ARM, ikinci nesil grafik işlemcisi Mali-T600 GPU ile çıtayı daha da yükseğe çıkarıyor. Şirketin söylediğine göre T600 serisi grafik işlemciler akıllı telefon, tablet ve akıllı TV gibi ürünlerde, dörtten sekize kadar değişecek çekirdek sayılarıyla çalışacak şekilde geliştirildi.

Mali-T600 ailesi T624, T628 ve T678 olmak üzere üç üyeden oluşuyor. Mali-T624’ün giriş seviyesi tek çekirdek olsa da, dört çekirdeğe kadar ölçekleme yapılabiliyor. T628 de benzer şekilde bir çekirdekten sekiz çekirdeğe kadar değişen konfigürasyonlarda gelerek grafik performansını T624’e göre iki kat artırabiliyor. Hem Mali-T624 hem de Mali-T628 akıllı TV ve akıllı telefonlar için uyumlu durumda, ancak T678 ise tabletler için özel olarak geliştirildi. T678, artırılmış ALU desteği sayesinde T624’e göre dört kat daha iyi grafik performansı sunma yeteneğine sahip. Bu, söz konusu grafik işlemciyi fotoğrafçılıktan artırılmış gerçekliğe kadar birçok uygulamada isabetli bir seçim kılıyor.

ARM, GPU bilişim departmanına yaptığı yatırımlardan da bahsetmekten geri kalmadı. GPU’nun iyileştirilmesi sayesinde geniş yelpazedeki akıllı telefonların gerçek zamanlı fotoğraf düzenleme ve geliştirilmiş video dengeleme gibi özellikleri de daha verimli şekilde kullanma şansına erişebilceğini kaydetti. ARM bu noktada MediaTek ve Rockchip gibi şirketlerle T600 grafik işlemcileri geniş yelpazede cihazlara sokmak için işbirliği de yapıyor. Bu noktada Samsung’un gelecek yeni cihazlarında Mali-T600 serisi grafik işlemciler kullanacağı tahmininde rahatlıkla bulunabiliriz. Diğer üreticilerden ne kadarı ARM’in bu çözümünü kullanacak, onu da zamanla göreceğiz.

İlgili >> ARM

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER