Teknoloji

ARM iSIM çözümüyle SIM kartların işlemciye yerleştirilmesinin önünü açıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

arm isimKarmaşık elektronik sistemleri küçük kasaların içine yerleştirmek söz konusu olduğunda üreticiler, en ufak boşluklardan bile faydalanabilmek adına milimetrik hesaplar yapıyor. SIM kartlar bu milimetrik hesaplar sırasında üreticilerin başını en çok ağrıtan konular arasında üst sıralarda yer alıyor. Yonga tasarım şirketi ARM iSIM adını verdiği bir bileşenle bu sorunu çözmeyi amaçlıyor.

iSIM’in akıllı telefonların işlemcisiyle aynı yonga üzerine yerleştirilmesi ve telefonlarda entegre biçimde sunulması öngörülüyor. ARM’den yapılan açıklamaya göre, iSIM telefonlarda sadece 1 milimetrekarelik bir alan kaplayacak. Hâli hazırda yaygın SIM standardı olan nano SIM kartlar 12.3 x 8.8 milimetrelik bir alanı işgal ediyor. Bu hesaba SIM kartların içine yerleştirildiği donanımlar dahil edilmiyor. ARM, hazırladığı teknolojinin alan tasarrufunun yanı sıra maliyetleri de aşağıya çekeceğine inanıyor.

ARM’nin geliştirdiği bu teknoloji, hâli hazırda telefonlarda kullanılan SIM kartların hemen ortadan kaybolacağı anlamına gelmiyor. Bu teknolojinin öncelikli kullanım alanınının Nesnelerin İnterneti cihazları olması öngörülüyor. Bu cihazların maliyetlerini mümkün olduğunca aşağıya çekmeyi hedefleyen ARM, yonga tasarımlarının Nesnelerin İnterneti pazarı büyüdükçe yaygınlaşmasını amaçlıyor.

Bu teknolojinin yaygınlaşması konusunda en önemli aşama ise mobil operatörlerin onayı olacak gibi görünüyor. Telefon üreticileri, daha önce nano SIM’e karşı eSIM olarak bilinen alternatif çözümü geliştirmişti. Oldukça yavaş biçimde yayılan eSIM teknolojisi, özellikle tabletlerde ve giyilebilir ürünlerde tercih edilmişti. Google’ın en yeni Pixel telefonlarında eSIM teknolojisine yer vermesiyle birlikte bu durum değişim gösterebilir.

ARM iSIM çözümünün mobil operatörler tarafından da benimseneceğine inanıyor. Teknolojinin gerekli bağlantı standartlarının karşıladığını belirten şirket, Nesnelerin İnterneti cihazlarının yaygınlaşmasının da mobil operatörlere daha fazla abone kazandıracağını öngörüyor. iSIM tasarımlarını üretim ortaklarına gönderen ARM, uyumlu yongaların yıl sonu itibarıyla hazır hâle gelmesini planlıyor.

İLGİLİ HABERLER