Teknoloji

ARM Intel’e dizüstü bilgisayar arenasında meydan okuyor

asus nova go
asus nova go
Asus Nova Go

ARM, dizüstü bilgisayar işlemcileri pazarında Intel’e karşı nasıl rekabet edeceğine dair bazı iddialı açıklamalarda bulundu. “Dizüstü bilgisayar performansını hızlandırma” konulu bir basın bülteninde işlemci yol haritasını paylaşan ARM, 2020 yılına kadar yıldan yıla yüzde 15’lik performans artışı hedeflediğini kaydetti.

Hedefe giden bu yol Moore Kanunu‘nu aşıyor. Bununla birlikte ARM, paylaştığı bir grafikle yeni çıkardığı Cortex-A76 çekirdeğinin Intel’in Core i5-7300U dizüstü bilgisayar CPU’suyla nasıl başa baş sonuçlar verdiğini gösteriyor. 2019’da çıkacak 7nm tabanlı Deimos ve 2020’de çıkacak 7nm ve 5nm tabanlı Hercules yongalarıyla birlikte Core i5’in performans seviyesi geçilmiş olacak.

Engadget’a göre ARM, Intel’in 8. nesil mobil işlemci ailesiyle karşılaştırma sunmadığı sürece boş konuşuyor. Hatta daha da ötesi benchmark için sadece tek bir işlemciyi öne çıkarmakla yetiniyor.

Tabii ki, pazarlama açısından bakıldığında bu tarz örneklendirmeler yapılabilir. Ancak görünen o ki, ARM doğru yönde ilerliyor. Paylaşılan detayların Intel‘in mühendislerine, dizüstü bilgisayar pazarındaki gelecekleri noktasında endişe verebilecek nitelikte olduğu görülüyor.

ARM, gelecekte ana akım dizüstü bilgisayar CPU’larına karşı performans bakımından aynı seviyeye gelmeyi hedeflediğini de belirtti.

Ayrıca şirket, ARM POP IP‘nin Cortex-A76 temelli 7nm yonga üstü sistemlerde dizüstü bilgisayar seviyesinde performans elde etmeye yardımcı olduğunu, iş ortaklarına saat hızını 3.0 GHz’in üstüne çıkarma ve 3.3 GHz’e ulaşma imkanı verdiğini kaydetti. Üstelik bu yapılırken günümüzün yaygın kullanılan x86 tabanlı işlemcilerinin yarısı seviyelerde güç tüketimi gerçekleştiriliyor.

Doğal olarak ARM, yavaş yavaş 5G dünyasına doğru ilerlediğimize dikkat çekti. ARM tabanlı, sürekli bağlı kalan, Snapdragon yonga üstü sistemli dizüstü bilgisayarların sadece performans açısından değil, güç verimliliği ve daha uzun pil ömrü gibi unsurlar bakımından avantajlı olacağını söyledi. Aynı zamanda daha ince ve hafif dizüstü bilgisayarların ve 2’si 1 arada ürünlerin artacağını belirtti.

Daha gidilecek yol var, ancak şu anda Asus Nova Go gibi Snapdragon işlemcili bilgisayarların durumuna baktığımızda, bunların performans bakımından çok da etkileyici olmadığı söyleniyor. Ancak bunlar ilk ürünler, zamanla ARM‘ın beklediği noktaya gelebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER