Teknoloji

Teknoloji devleri Arm’ın halka arzında pay kapmak için kolları sıvadı

arm

Çip tasarım şirketi Arm, geçtiğimiz ay halka arz için resmi başvurusunu yapmıştı. Reuters’in haberine göre, teknoloji devleri şimdiden bu halka arzdan pay kapmak için kolları sıvamış durumda. Halka arz değerlemesinin 50 ila 55 milyar dolar arasında olması beklenirken, şirketin hisselerinin yüzde 10’u işleme açılacak. Japon teknoloji devi SoftBank, hisselerin yüzde 90’ını elinde tutmaya devam edecek.

Arm’dan hisse almayı planlayan teknoloji devleri arasında Nvidia da yer alıyor. Nvidia 2020’de şirketin tamamını satın almak için SoftBank ile 40 milyar dolar karşılığında anlaşmış, ancak düzenleyici kurumlardan onay gelmediği için satış tamamlanmadan anlaşma iptal olmuştu.

Arm tabanlı cihazlar üreten Apple, Samsung ve Google’ın çatı şirketi Alphabet de hisse bekleyen devler arasında sayılıyor. Çip pazarının önemli oyuncuları Intel ve AMD’nin de şimdiden sıraya girdiği söyleniyor. Cadence Design Systems ve Synopsys de listenin dikkat çeken diğer üyeleri oluyor.

Apple ve Nvidia’nın 25 ila 100 milyon dolar arasında bir bedel karşılığında hisse alımı yapacağı söyleniyor. Amazon’un da yatırım planladığı ancak daha sonra bundan vazgeçtiği belirtiliyor. Daha önce çip tasarımcısını satın almak için bir konsorsiyum oluşturan Qualcomm’un halka arzla ilgilenip ilgilenmediği ise belirsizliğini koruyor.

Hissedarlar Arm yönetimine girmeyecek

Hisse sahipliğine çok büyük bir anlam yüklememek gerekiyor. Zira hissedarlar Arm yönetim kuruluna girmeyecek ve şirketin kararlarında söz sahibi olmayacak. Burada asıl amacın başka birinin şirketin tamamını ele geçirmesini engellemek olduğu söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER