Teknoloji

ARM dört çekirdekli Cortex A15 yongasını duyurdu

HTC One X veya ASUS Transformer Prime gibi cihazlarda ARM Cortex A9 tabanlı bir işlemci yer alıyor. ARM, Cortex A15 mimarisini kullanan yeni bir dört çekirdek çeşidini tanıttı. 2 GHz’e kadar çalışma frekansı ayarlanabilen bu yongaset 28 nm mimarisini baz alarak geliştirilmiş ve mevcut A9 işlemcilerle kıyaslanabilir seviyelerde güç tüketimine sahip.

Yonganın teknik özellikleri sabit olacak. Normalde OEM’ler “soft core” olarak nitelendirilen işlemcilerin teknik özelliklerini kendi ihtiyaçlarına göre değiştirebiliyor. Ancak ARM bunun aksi yaklaşımın kendilerine hem daha hızlı hem de güç tüketimi azaltılmış yongaları gerçekleştirmeye imkân tanıdığını belirtti.

ARM güç ve performansı doğru şekilde ayarlanmış bu yonganın sadece dizüstü bilgisayarlara değil, hızlı ağ donanımlarına bile girebileceğine inanıyor. Şirketin bugün Japonya’da düzenlenen IEEE sempozyumunda bu yongayla ilgili daha fazla detay açıklaması bekleniyor. Yonganın en erken 2012 sonu veya 2013 başında dağıtıma çıkacağı tahmin ediliyor. Anlayacağınız, bu yeni yongayı gelecek yılın cihazlarında görmeye başlayacağız.

İlgili – Electronista

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER