Teknoloji

ARM 64 bitlik ARMv8 yonga mimarisini duyurdu

ARM, ARMv8 adını verdiği 64 bitlik ilk mikroişlemci mimarisini duyurdu. Bu yeni yonga mimarisi ARM’in mobil cihazların ötesine geçip Intel ve AMD ile PC ve sunucu pazarında rekabet etmesine yardımcı olacak. Şirketin 32 bitlik mevcut ARMv7 mimarisi ve kurumsal yazılım desteğinin noksanlığu bu alanda faaliyet göstermesine engel oluyordu.

ARMv8 ile geliştirilen yongalar daha fazla veri ve bellek işleme yeteneğine sahip olacak, bu daha hızlı performans anlamına geliyor. Ayrıca 64 bitlik Microsoft’un Windows veya Apple’ın Mac işletim sistemleri de destekleniyor olacak. Zaten Microsoft da Windows 8’in ARM’in 64 bitlik yonga mimarisiyle uyumlu olacak Windows 8 versiyonları geliştirdiğini açıklamıştı.

ARM’in ortaklarının yeni yonga mimarisini kullanmaya başlamaları biraz zaman alacak. ARMv8’in spesifikasyonları mevcut üreticilere çoktan gönderildi, tüm detaların ise 2012 içinde gönderilmesi bekleniyor. Ne var ki, ARM tabanlı kurumsal ürün ve sistemleri 2014 yılından önce görmemizin zor olacağı belirtiliyor.

İlgili – Computer World

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER