Manşetler

ARM 2016’nın amiral gemisi telefonlarını güçlendirecek Cortex-A72’yi tanıttı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

arm-cortex-a72-030215

ARM 2016 yılının mobil cihazlarının daha hızlı ve güç tüketimi bakımından daha verimli çalışmasını sağlayacak yeni CPU ve GPU tasarımlarını tanıttı.

ARM’in tanıttığı yeni işlemcilerin merkezinde yeni Cortex-A72 mobil CPU bulunuyor ve bu, 2012 sonlarında Nexus 10 ile birlikte dağıtıma çıkan mevcut nesil Cortex-A15’e göre 3.5 kat daha hızlı olarak nitelendiriliyor. Ayrıca Cortex-A72’nin eşit iş yükü altında A15’ten yüzde 75 daha az güç tükettiği de belirtiliyor.

Yeni A72 ARM’in mevcut Cortex-A53 çekirdeğiyle de eşleştirilebilecek. Bu, şirketin big.LITTLE olarak adlandırdığı konfigürasyon çerçevesinde yapılacak. Böylelikle A72’nin daha ağır işleri üstlenmesi, daha düşük güçlü A53’ün ise rutin işlerin çoğunun sorumluluğunu taşıması gerçekleştirilecek. Bu konfigürasyonla çalıştığında, ARM’in söylediğine göre, ortalamada yüzde 40 ila 60 oranında ek güç azaltımı gerçekleştirilecek. Bu tarz bir kurulum CPU teknolojisinin pil teknolojisinden çok daha hızlı şekilde geliştiği günümüzde gerekli görünüyor. ARM yöneticisi Ian Drew, günümüzün akıllı telefonlarında pil performansının sadece iki kat yükselme gösterirken işlemci performansının neredeyse 50 kat arttığının altını çiziyor.

Yeni ARM serisinin bir diğer büyük parçası da Mali-T880 mobil grafik işlemci birimi. Şirketin söylediğine göre bu GPU, mevcut Mali-T760 GPU’ya göre, grafik performansını 1.8 kat artırırken enerji tüketimi de yüzde 40 oranında azaltılıyor. ARM grafik işlemci birimini tasarlarken oyun ve 4K video gibi iki alana odaklandı.

4K ARM için doğal olarak en önemli odak noktalarından bir tanesi. Ne de olsa, 4K TV’lerin fiyatları giderek daha makul seviyelere geliyor, ayrıca birçok telefon üreticisi için de 4K giderek daha fazla önem kazanıyor. Henüz herhangi bir telefonun 4K çözünürlüklü ekrana sahip olduğunu görmedik, ancak birçok telefon 4K içerik kaydı ve oynatımı yapabiliyor. ARM’in en yeni işlemci tasarımları 2016 yılında dağıtıma çıkmaya başladığında, ortalıkta daha fazla 4K çözünürlüklü içerik veya 4K’ya odaklanan servis göreceğiz.

4K videonun ötesinde, ev konsollarının sunduğuna benzer oyun deneyiminin sunulması da günümüzde daha fazla önem kazanıyor, çünkü her geçen gün daha fazla insan telefonları üzerinden oyun oynuyor. ARM müşterilerin her geçen gün telefonlarında daha düşük grafik niteliklerini kabul etmez hâle geldiğine inanıyor. Tabii ki, 4K çözünürlükte oyun deneyiminin sunulması için çok güçlü donanımlara ihtiyaç var ve ARM’in yeni nesil grafik işlemci birimi bunu karşılamaya aday görünüyor.

ARM’in yeni teknolojisinin 2016’da piyasaya çıkacak birçok üst sınıf akıllı telefonda yer alması bekleniyor. Tabii ki, bunlar ARM’in bugün tanıttıkları çekirdeklerin özelleştirilmiş formlarını bünyelerinde barındıracaklar. ARM’in söylediğine göre, bu yeni teknolojiyi temel alan işlemciler MediaTek, HiSilicon, Rockchip gibi üreticilerin de aralarında bulunduğu 10’dan fazla ruhsat sahibi şirket tarafından üretilecek. Öte yandan ARM, bu yeni tasarımları baz alan ürünlerin 2016 yılında tüketicilere ulaşmaya başlayacağını söylese de, şirket 2015 bitmeden önce bu işlemcileri barındıran cihazların sunumlarını görmeye başlayacağımızı kaydetti.

İLGİLİ HABERLER