Teknoloji

ARM 2014 yılında göreceğimiz işlemcilerde yer alacak Cortex A53 ve A57 çekirdeklerini tanıttı

ARM Cortex A15 işlemcilerinin sunduğu yüksek performans Samsung’un Chromebook ve Google’ın Nexus 10 cihazları sayesinde kullanıcılarla buluşmaya başladı. Ancak ARM’in yeni duyurduğu Cortex A50 işlemci çekirdekleri sayesinde geleceğin akıllı telefon, tablet ve hatta sunucuları bundan çok daha yüksek performansla iş görecek.

Yeni tanıtılan Cortex A50 altında iki farklı tasarım bulunuyor. Bunlardan Cortex A57 ARM’in deyimiyle günümüzün süper telefonlarının sunduğundan üç kat daha yüksek performansı aynı maliyetle sunuyor. Diğer tasarım Cortex A53 ise günümüzün süper telefon deneyimini dörtte bir oranında güç tüketimiyle sunacak. Yeni işlemci ailesi sadece verimlilik anlamında iyileşme sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ARM’in 64-bit’lik yeni ARMv8 mimarisini de içeriyor. ARM Cortex-A53 işlemci için dünyanın en küçük 64-bit işlemcisi tabirini kullanıyor. Bu işlemci 32-bit ARM uygulamalarıyla da uyumlu. Ayrıca selefleri Cortex-A15 ve Cortex-A7 gibi A57 ve A53 işlemciler de ARM’in LITTLE adını verdiği konfigürasyonda çalışabiliyor. Bu durumda daha zayıf olan A53 birçok işlevi üstlenirken, daha fazla gücün gerekli olduğu durumlarda Cortex A57 sazı eline alıyor.

ARM’in fiziksel yonga üretiminde bulunmadığını, sadece tasarım mimarisini geliştirip bunu üreticilere lisanslayan şirket olduğunu belirtmek gerek. Bu demek oluyor ki, Cortex-A57 ve A53 işlemcili cihazları hemen görmeye başlamayacağız. Cortex-A15‘li cihazların duyurulduktan iki yıl sonra geldiğini göz önünde bulundurursak, bu iki çekirdeği barındıran işlemcilerin üretimi de 2014’te gerçekleşmeye başlayacaktır. Bu arada AMD de aynı zaman dilimine denk gelecek şekilde ARM’in 64-bit’lik çekirdeklerini sunucu yongalarında kullanacağını açıklamıştı. Bu arada Qualcomm ve Apple gibi şirketler A57 veya A53 tasarımını kullanmayacak gibi görünüyor. Çünkü bu iki şirket de ürettikleri Snapdragon veya A6 serisi işlemcileri için kendi tasarımlarını izliyor.

İlgili >> ARM (1), (2), (3)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER