Ulaşım

Arizona Uber’in sürücüsüz otomobil test lisansını askıya aldı

uber surucusuz otomobil
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

arizona uberUber’in sürücüsüz otomobil teknolojisinin test edildiği araç, bundan yaklaşık 10 gün önce ABD’nin Arizona eyaletinin Tempe şehrinde bir yayaya çarpmış ve hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Kazaya ilişkin soruşturma devam ederken, Arizona Uber’e verdiği sürücüsüz otomobil testi iznini askıya aldı.

Uber kazanın ardından ülke genelinde sürücüsüz otomobil testlerini durdurmuştu. Arizona’nın Cumhuriyetçi Parti mensubu valisi Doug Ducey, sürücüsüz otomobil teknolojisine yönelik sıcak tavrıyla tanınıyor. Otonom sürüş teknolojisinin trafiğe açık yollarda testi için ilk izni uzun süre önce veren Ducey, kısa süre önce otomobillerin emniyet sürücüsü olmadan test edilmesinin de önünü açmıştı.

Kaza sırasında Uber’in test aracının sürücü koltuğunda bir emniyet sürücüsü bulunuyordu. Ancak hayatını kaybeden kadın görünür hâle geldiğinde ne sürücünün ne de aracın sistemlerinin reaksiyon verebildiği kamera kayıtlarıyla ortaya çıkmıştı.

Ducey tarafından Uber’e gönderilen bir mektup da The Wall Street Journal tarafından yayınlandı. Mektupta Ducey’in şu ifadeleri dikkat çekiyor: “Arizona’da sürücüsüz otomobil teknolojisini kullanan taraflardan beklentim kamu emniyetinin bir numaralı önceliklerden biri olmasıdır. 18 Mart tarihinde yaşanan kaza, bu beklentiyle kesinlikle örtüşmemektedir.”

Arizona Uber’in sürücüsüz otomobil test lisansını askıya alsa da, şirket bu durumu anlayışla karşılamış gibi görünüyor. Uber tarafından Engadget sitesine gönderilen açıklamada, şirketin kazanın ardından testleri durdurduğu hatırlatıldı. Soruşturmada yetkililere yardım edildiğini de tekrar belirten şirket, Arizona Valiliği ile de diyalogun sürdürüleceğini açıkladı.

İLGİLİ HABERLER