Teknoloji

Araştırmaya göre iPhone’dan Android telefona geçişlerde artış var

iphone x

Apple tutkunlarında iPhone’larını bir kenara bırakmanın emareleri görülmeye başlandı. Geçen yılla karşılaştırıldığında, yurt dışında daha az kişinin eski iPhone’larını en son modelleriyle takas etme yoluna gittiği ortaya çıktı.

CNET, telefon değiş tokuş hizmeti veren BankMyCell’den aldığı verileri haberleştirdi. Mart 2018 ile karşılaştırıldığında, iPhone’u tutma seviyesi yüzde 15.2 oranında düşüş gösterdi. İstatistikler en son yükseltme döngüsünü kapsıyor ve BankMyCell tarafından Ekim 2018’den beri gerçekleştirilen tüm telefon takaslarını içeriyor.

Samsung, Apple telefonlarını bırakanları kendisine en fazla oranda çekmeyi başaran marka olmuşa benziyor.

Raporda tüketicilerin yüzde 26’lık kısmının iPhone X’larını bir başka markayla değiştirme yoluna gittiğini gösteriyor. Galaxy S9 kullanıcılarının ise sadece yüzde 7.7’lik kısmı Apple telefonlarını tercih etmiş. Geri kalan yüzde 92.3’lük kısım Android’e bağlı kalmış. Haziran ayında gerçekleştirilen iPhone takaslarının yüzde 18’lik kısmı da Samsung cihazlarıyla yapılmış.

Elindeki verileri diğer şirketlerinkiyle karşılaştıran BankMyCell, iPhone sadakatinin 2011’den beri en düşük seviyesinde olduğunu söylüyor. Şu anda yüzde 73 olan sadakat oranı, 2017’de ise yüzde 92 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Ne var ki, bu haberde dikkat çekilmesi gereken önemli bir nokta bulunuyor. Araştırma sadece 38 bin kişiyi kapsayan oldukça dar kapsamlı bir kitleyi içeriyor. Bunun tüm iPhone kullanıcılarının sadece çok küçük bir dilimi olduğunu düşünecek olursak, sonuçlara da biraz şüpheyle yaklaşmamızda fayda olacaktır.

Aslında 2018’de çıkan haberler iPhone XS ve XS Max satışlarının iyi bir başlangıç yaptığı şeklinde olmuştu. Bunun da Apple’ın telefonlarına ait ortalama satış fiyatını daha da yükseğe çıkarmaya yardımcı olduğu belirtilmişti.

Ocak 2019’da ise CEO Tim Cook, iPhone talebindeki azalma nedeniyle gelirde, ilk açıklanan tahminlere göre 9 milyar düşüş beklendiğini dile getirmişti. Özellikle Çin’de azalan iPhone talebine dikkat çekmişti. Benzer bir eğilimin şimdilerde Hindistan’a da taşındığı söyleniyor. Bu ülkedeki iPhone satışları, 2019’un ilk çeyreğinde, 2018’in aynı dönemine göre yüzde 42 oranında düşüş gösterdi.

iPhone satışları ve buradan gelen gelirde bir duraklama yaşanıyor olsa da, Apple’ın eğlence ve servisler tarafındaki gelirleri artış gösteriyor. Şirket, mevcut iPhone sahiplerine yeni cihaz satamıyor olsa da, onların cihazlarında yine kendisine para kazandırmasını sağlayacak ürünler sunma başarısını gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER