Teknoloji

Araştırmacılara göre Sina Weibo sansür altında

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Çin’in internet sansürüne olan düşkünlüğü tüm dünya tarafından bilinen bir gerçek. Ancak, ABD’deki Carniege Mellon Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre çevrimiçi servislerdeki sansür baskısı tahmin edilenin fazlasıyla üstünde. Araştırmacıların, bu konuda örnek olarak incelediği site ise Çin’in Twitter’ı olarak bilinen, popüler mikro blog sitesi Sina Weibo.

Twitter’dan daha geniş bir kullanıcı tabanına sahip olan site, yaklaşık 1,5 ay önce Çin Yeni Yılı’na girilirken yapılan güncellemeler sayesinde saniyede gönderilen mesaj rekorunu da Twitter’ın elinden almıştı. Araştırmacılar, geçtiğimiz yılın haziran ve eylül ayları arasında gerçekleştirdikleri çalışmada 57 milyon mesajı incelediler. Üç ay sonra, politik olarak nitelenen mesajlardan oluşan mesaj kümeleri arasından birini gelişigüzel seçtiklerinde ilk seçimdeki mesajlardan % 16’sından fazlasının silinmiş olduğunu gördüler. Tibet’ten gönderilen mesajların % 54’ünün siteden kaldırılması da yine bu araştırmanın ortaya koyduğu ilginç sonuçlardan biri.

Mesajların hangi mekanizma tarafından silindiğine dair kesin bir bilgi yok ancak Çin’in internet sansürü konusundaki kötü şöhreti de herkes tarafından biliniyor. Ülkede Facebook ve Twitter’a erişim 2009 yılından bu yana engelleniyor. Carniege Mellon’daki araştırmacılara göre, yöneticiler interneti baskı altına alarak Ortadoğu’da yaşananların kendi ülkelerinde de yaşanmasının önüne geçmek ve insanların sorunları tartışmasına, organize olmasına engel olmak istiyorlar. Tam adı ”Çin Sosyal Medyasında Sansür ve Silme Uygulamaları” olan çalışma, First Monday adlı akademik gazetenin  bu ayki baskısında yayınlanacak.

İlgili – Pittsburgh Post-Gazette

İLGİLİ HABERLER