Teknoloji

Arap harfleriyle geliştirilmiş programlama dili “kalp” ile tanışın

Hemen hemen her türlü bilgisayar programlama dili ve platformu Latin karakter kümelerini kullanıyor. Bu durum Latin alfabesi kullanmayan milletler için pek de arzu edilir durum olmasa gerek. İşte bir bilgisayar bilimcisi olan Ramsey Nasser Türkçe’de “kalp” anlamına gelen programlama dilini geliştirdi. Bu programlama dili tamamen Arap harfleriyle kullanılıyor.

kalp-arap-alfabe

Dünya çapındaki öğrencilere bilgisayar programlama eğitimi veren Eyebeam teknoloji laboratuvarının bir üyesi olan Nasser bilgisayar programlama kodu öğrenmeden önce İngilizce öğrenmek gerektiğini ve bunun kendisini çok şaşırttığını Animal New York’a verdiği bir röportajda dile getirdi. Nasser’a göre bilgisayar programlama ve kodları herkesin anlayabileceği ve erişebileceği bir unsur olmalı. Aslında “kalp” bu anlamda ilk deneme değil; daha önce de AMMORIA gibi açık kaynak kodlu ve Arapça kelimeler kullanan bir programlama dili geliştirilmişti. Ancak Nasser’ın projesi hem Arap alfabesinin estetiğini yansıtması hem de kodlama ortamında faaliyet göstermesi açısından kavramsal sanat eseri niteliği taşıyor.

Nasser, “kalp” ile geliştirdiği bazı küçük programlardan örnekleri Eyebeam’in yıllık gösterisinde sergiledi. Bu programların arasında artık zorunlu bir klasik niteliği alan “Hello World”, Fibonacci sayılarını hesaplayan bir algoritma, Conway’in Hayat Oyunu adlı, sıfır oyunculu bir matematiksel oyunun yeniden oluşturulması da bulunuyor. Her ne kadar dil mükemmel olmasa da, Arapça tabanlı bir dil görmek oldukça ilginç bir deneyim sayılır.

İlgili >> Animal New York

İLGİLİ HABERLER