Teknoloji

Arama ve Gmail’in de dahil olduğu çeşitli Google servislerine Çin’den erişilemiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçmişte çeşitli Google servislerinin Çin’de yasaklandığını görmüştük, ancak şimdiye kadar uzunca bir süredir pek olumsuz durum medyaya yansımamıştı. Ancak dün itibariyle Google’ın aralarında Gmail’in de bulunduğu birçok servisine Çin’de yine erişilemiyor, üstelik bunun için herhangi bir sebep de gösterilmedi.

Google’ın Şeffaflık Raporu sitesi tarafından tüm Google servislerine erişim grafiklerine ülke bazında bakılabiliyor. Çin’in grafiklerine bakıldığında olağandışı sayılan bir düşüş gözlenmiş ve bu durum Çin’in servisleri engellediği şeklinde yorumlanıyor. Yazıyı hazırladığımız sırada Google’ın sözü edilen şeffaflık raporu sayfasına göz attık, gerçekten de dün bizim zamanımıza göre akşam saatlerinde diğer günlere göre sıradışı bir durum söz konusu. Ancak bu saatlerdeki duruma bakıldığında diğer günlerin düzeniyle bir uyum söz konusu. Ancak herhangi bir yerden Çin’de Google servislerine erişimin normale döndüğü şeklinde bir haber gelmedi, bu nedenle beklemekte fayda var.

2010 yılında Google ile Çin arasında tansiyon bir hayli yükselmiş, arama devi Çin’e özel sayfasındaki arama sonuçlarını filtrelemeyi bırakacağını açıklamıştı. Bunun sonrasında Çin Google’a erişimi engellemiş, Google da Çin’deki kullanıcıları Hong Kong’a özel sürümüne yönlendirmekte çareyi bulmuştu.

İlgili >> Google Şeffaflık Raporu, Bloomberg Businessweek, Reuters

İLGİLİ HABERLER