Teknoloji

İlk Ubuntu telefonu gelecek hafta tüketicilerle buluşuyor

ubuntu-phone-060215-2Yaklaşık iki yıl önce duyurulan Ubuntu mobil işletim sistemi projesi nihayet kendisine bir yuva buldu. İspanyol şirket BQ tarafından üretilen Aquaris E4.5 Ubuntu Edition adlı akıllı telefon ortaya çıktı.

BQ hakkında çok fazla şey bilinmiyor, ancak bu üretici tablet ve e-kitap okuyucu cihazlarının üretimiyle ilgileniyor. Şirket mevcut Android cihazlarından bir tanesini Ubuntu ile çalışacak hâle getirdi ve onu 169.90 avroluk fiyat etiketiyle Avrupa genelinde, flaş indirim fırsatları eşliğinde satışa çıkarıyor. Bu sıradışı satış stratejisi dahilinde @ubuntu ve @bqreaders Twitter hesaplarının takipçileri Aquaris E4.5 UE piyasaya çıktığında haberdar edilecek ilk kişiler olacaklar.

ubuntu-phone-060215-3

Son kullanıcılarla buluşacak bu uygun fiyatlı ilk Ubuntu telefonun teknik özellikleri çok da üst seviyede sayılmaz. 4.5 inç ekranı sadece 540 x 960 piksel çözünürlük desteği sunuyor. 1.3 GHz dört çekirdekli MediaTek yonga, 8 GB dahili hafıza, microSD kart yuvası, iki adet microSIM kart yuvası gibi teknik özelliklere sahip E4.5’in LTE desteği bulunmuyor. Önde yer alan 5 megapiksel kamera bu teknik özellikler içinde bir güzellik olarak nitelendirilebilir. İlginçtir ki, 5 megapiksel ön kamera, BQ’nun bu telefonun Android versiyonunda öne çıkardığı temel özelliklerden bir tanesi.

Makul fiyatıyla bütçesine dikkat eden kullanıcıları hedeflediği açıkça belli olan Ubuntu telefonun karşısında Moto E gibi Android telefonları ve Windows Phone ile çalışan giriş seviyesi Microsoft Lumia cihazları bulunuyor. Ubuntu’nun arkasındaki şirket olan Canonical, “Alanlar” (Scopes) şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz konseptiyle kullanıcılara farklı bir şeyler sunduğunu düşünüyor.

Alanlar kapsamında geleneksel uygulama tabanlı etkileşim modeli yerine içerik ve servislerin kategorilendirilmiş ana ekranlar üzerinden dağıtıldığı, kullanıcılara zengin ve dağınık olmayan yeni bir kullanıcı arayüzü örneği temin ediliyor. YouTube ve Vimeo gibi servislerin içerikleriyle cihaz tarafından kaydedilen videolara aynı ekran üzerinden erişiliyor. Aslında bu tarz bir içerik toplama yöntemi daha önce denenmiş, ancak hiç başarılı olunmamıştı.

ubuntu-phone-060215-1

Aquaris E4.5 Ubuntu Edition akıllı telefonunda Facebook, Twitter, Amazon, Time Out, Yelp, Cut the Rope gibi uygulamalar bulunurken Spotify, SoundCloud ve Grooveshark gibi müzik uygulamaları da web API’ları sayesinde işletim sistemine entegre ediliyor.

Canonical Ubuntu telefon işletim sisteminin HTML5’i düzgün ve sağlam şekilde desteklediğini, herhangi bir iOS veya Android taklidiyle tüketicilerin karşısına çıkmadıklarını söylüyor. Kullanıcıların ekran kenarı etkileşimleri üzerinde inşa edilen taze bir deneyim eşliğinde, tamamen farklı bir şeyle karşılaşacaklarını da ekliyor.

Aquaris E4.5 perakendecilerde satılmayacak. Önümüzdeki haftalar içinde gerçekleştirilecek flaş satışlar eşliğinde bu telefonun erken adapte olan kişilere ulaştırılması, onların yardımıyla da mobil platformun daha da ileri gitmesinin sağlanması hedefleniyor. Canonical’ın önünde uzun bir yol var gibi görünüyor, ancak Aquaris E4.5 ile birlikte en azından sonunda bir başlangıç yapıldığını görmek güzel.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER