Teknoloji

Apple’ın yeni macOS Müzik uygulamasının temelinde iTunes olacak

macos müzik itunes

Apple’ın iTunes’u birkaç ay sonra çıkacak macOS 10.15 sürümüyle birlikte bileşenlerine ayıracağı; Müzik, Video, Podcast’ler gibi bağımsız uygulamaların emektar iTunes’un yerini alacağı söyleniyordu. Ne var ki, yeni gelecek bağımsız Müzik uygulaması, Marzipan tabanlı yepyeni bir uygulama olmak yerine iTunes’un temelleri üstünde yükselen uygulama biçimde karşımıza çıkacak.

Sıfırdan yepyeni bir Müzik uygulaması yapmak ve Apple’ın iOS’te mevcut olan ve UIKit yapısına göre geliştirilen bağımsız Müzik uygulamasıyla aynı kod tabanını paylaştırmak yerine, macOS için yeni Müzik uygulaması standart bir AppKit Mac uygulaması olacak. Diğer bir deyişle, özünde iTunes olacak, ancak bazı işlevler bünyesinden ayrılacağı için müziğe daha fazla odaklanmış bir uygulama göreceğiz.

Yeni Müzik uygulamasının iTunes’un hâlihazırda sunduğu birçok özelliği bünyesinde barındırması bekleniyor. Bunların arasında akıllı çalma listeleri, gelişmiş arşiv yönetimi, iPod’lar ve iOS cihazlarıyla eş zamanlama ve hatta disk okuma ve yazdırma da bunlar arasında bulunuyor. Özellikle sonuncusu, her ne kadar müzik dinleme servisleriyle birlikte ihtiyaç azalmış olsa bile, CD üzerinden müzik dinleyenler için önemli olacak ve bulunması memnuniyetle karşılanacaktır. iTunes’un daha sade ve tamamen Apple Music’e odaklanmış bir versiyonunu bekleyenler ise biraz hayal kırıklığına uğrayacak gibi görünüyor.

podcast'ler apple tv+

Bu geçiş Apple’ın iBooks’u 2013’te macOS 10.9 Mavericks ile birlikte ayrı bir uygulamaya taşımasına benziyor. Ancak Podcast’ler ve Videolar’ın önemi dikkate alındığında ve Apple TV+’ın da gelişi düşünüldüğünde, daha büyük ölçekte bir taşımanın yolda olduğu anlaşılıyor.

9to5Mac sitesi, geri kalan diğer uygulamaların Marzipan tabanlı, yani iOS’ten macOS’e taşınan uygulamalar olup olmayacağını belirtmiyor. Ancak podcast ve video deneyiminin iTunes’da müziğe göre daha az yer tuttuğunu düşündüğümüzde, Apple’ın iOS’teki eşdeğerleri macOS’e taşımasının daha uygun olacağını düşünebiliriz. Kafalardaki tüm soruların cevaplanması için haziran başında düzenlenecek WWDC 2019’u ve orada ilk kez gösterilecek macOS 10.15’i beklemek zorundayız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER