Teknoloji

Apple’ın üst yönetiminde önemli değişiklik, Phil Schiller görevinden ayrılıyor

Phil Schiller Android cephesinin Face ID'ye güçlü yanıt veremeyeceğine inanıyor

Apple’da uzun zamandır pazarlama şefi olarak görev yapan Phil Schiller, yıllar sonra daha dar kapsamlı bir role geçiş yapıyor. Dünya çapında pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcılığı görevinden ayrılan Schiller, App Store ve Apple Etkinliklerinden sorumlu olmayı sürdürecek. Daha önce ürün pazarlama baş yöneticisi olan Greg Joswiak ise Schiller’in daha önceki pozisyonunu üstlenecek ve Apple’ın tüm pazarlama faaliyetlerinden sorumlu olacak.

Pazarlama Apple içinde önemli bir görev ve sadece ürünlerin reklamını yapmanın ötesine geçiyor. Bu nedenle değişiklik şirket için büyük önem taşıyor. Apple’ın da belirttiği gibi, pazarlama birimi Apple’ın ürün yönetiminden ve ürün pazarlamasından, geliştirici ilişkilerinden, pazar araştırmasından, iş yönetiminden ve aynı zamanda eğitim, ticari ve uluslararası pazarlamadan da sorumlu oluyor. Joswiak yirmi yılı aşkın zamandır Apple’ın üst yönetim rollerinde bulunuyor. Son dört yıldır da Apple’ın dünya çapında ürün pazarlamasından sorumluydu.

Schiller 1997 yılından beri Apple’da ve şirketin dip yaptığı bir noktadan bugün en yüksek seviyeye gelmesinde en önemli rolleri oynayanlardan bir tanesi. Pazarlamadan sorumlu olduğu zamanlarda, Apple’ın donanımlarına olan katkılarıyla da biliniyordu. Genellikle yeni donanımların tanıtımlarında Schiller de sahne alıyordu.

Schiller’in yeni unvanı “Apple Fellow” olacak. “Fellow” kelimesinin akademik anlamı, enstitü veya derneklerde ilgili alanlarda üstün katkı sağlamış araştırmacılara verilen unvan. Türkçeye “yoldaş” ya da “dost” gibi anlamlarıyla çevriliyor. Yirmi yılı aşkın zaman boyunca Apple’da önemli işlere imza atmış Schiller de bu seviyeye yükselmiş oluyor. Apple CEO’su Tim Cook, yeni görevinin Schiller’e on yıllardır gösterdiği ortaklığı ve rehberliği sürdürme imkanı vereceğini kaydetti.

Bu onursal unvan Schiller’in Apple’da bir açıdan geriye çekileceğini işaret ediyor. Yönetici, ilgili basın bülteninde “Hayatımda bazı planlanmış değişiklikleri gerçekleştirmenin zamanı geldi.” diyor. Önümüzdeki yıllarda ailesine, arkadaşlarına ve gerçekten önemsediği bazı kişisel projelere zaman harcamak istediğini de söylüyor.

Yine de, Schiller ortadan kaybolmayacak. App Store’u yönetmek büyük bir görev, özellikle de Apple’ın servisler işlerinden gelen gelirler artarken uygulama mağazası da daha fazla önem kazanıyor. Servislerden gelen gelir, Apple’ın geçen çeyrekte gerçekleştirdiği satışların yüzde 23’ünü oluşturdu. Ayrıca Schiller de gözden kaybolmayı planlamadığını dile getiriyor. “Apple’ın bir parçası olduğum sürece burada çalışmayı sürdüreceğim, kanım altı renkte akar.” ifadesini kullanarak Steve Jobs’un ünlü sözüne de atıfta bulunuyor.

Son yıllarda Apple’ın üst yönetim kadrosunda dikkate değer değişiklikler oldu. Kasım 2019’da Apple’ın uzun zaman boyunca tasarım liderliğini üstlenen Jony Ive şirketten ayrıldı. Ive, 2015 yılından itibaren Apple’daki görevlerinden geri çekilmeye başlamış, günlük işlerdeki katkısını azaltmıştı ve ilerleyen yıllarda rollerini üstünden atmıştı. Eylül 2019’da ise Steve Dowling Apple PR şefliği görevini bırakmıştı. Nisan 2019’da ise, 2014 yılında Burberry CEO’luğundaki görevini bırakarak perakende satış şefi olarak Apple’a katılan Angela Ahrendts görevinden ayrılmıştı.

İLGİLİ HABERLER