Teknoloji

Apple’ın son çeyrek rakamlarının öncesinde tahminler

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-logo-250-x-188Apple önümüzdeki birkaç saat içerisinde 2008’in son çeyrek rakamlarını açıklayacak. Bunun öncesinde ortalıkta dolaşan birtakım haberler neler görebileceğimiz konusunda bir nebze olsun fikir verebiliyor.

AppleInsider sitesi Piper Jaffray analisti Gene Munster’ın görüşlerine yer vermiş. Munster öngörülerini araştırma firması NPD’nin Apple ile ilgili verdiği verilere dayandırıyor. Bu verilere göre Apple geride bıraktığımız çeyrekte 2.45-2.55 milyon arası Mac satışı gerçekleştirmiş. Bu satışlardan elde edilen gelir bir önceki senenin aynı dönemine göre %6-10 arası artış gösteriyor. Munster Aralık ayındaki Mac satışlarından elde edilen kârın 2007 Aralık’ındakine göre %4 arttığının altını çiziyor. Keza Kasım ayındaki verilere bakıldığında bu rakamlar ya çok düşük ya da ekside çıkmıştı. Ayrıca Munster iPod satışlarının da Wall Street’in 18.6 milyonluk beklentisinin üzerinde, 19-20 milyon civarında gerçekleşmesini bekliyor.

Diğer yandan, Fortune’a konuşan Bernstein Research şirketi analisti Toni Sacconaghi ise Munster’in görüşlerine zıt düşüyor. Sacconaghi’ye göre NPD bilgileri olumsuz anlamlar taşıyor. Yine de, Munster ve Sacconaghi’nin öngörülerindeki en büyük farklılığın NPD’nin bilgi vermediği iPhone satış rakamları üzerinde olduğu görülüyor. Munster 6.4 milyonluk iPhone satışı öngörürken, Sacconaghi ise 3.5 ile 4 milyon arası iPhone satışı bekliyor.

Birçok yatırımcı tarafından gözden kaçırılan nokta, Bullish Cross şirketinden Andy Zak’a göre Apple’ın iPhone’un sözleşmeli satışlarından elde ettiği gelirler. Sözleşmeyle birlikte iPhone’dan gelecek paranın iki seneye yayıldığını düşünecek olursak son çeyrek için düşük gelir rakamlarının gelmesini anlayabiliriz.

İlgili — AppleInsider
İlgili — Fortune
İlgili — Bullish Cross

İLGİLİ HABERLER