Manşetler

Apple’ın Samsung ile ilgili talepleri reddedildi, mahkeme Forstall ve Schiller’i dinliyor

Apple’ın Samsung için talep ettiği acımasız cezalar mahkeme tarafından geri çevrildi. Apple ve Samsung arasındaki davada Apple lehine erken bir zafer ilan etmeyi reddeden hakim bugün bunun yerine Cupertino yöneticilerini dinliyor. Dünya çapında pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Phil Schiller ve iOS yazılımından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Scott Forstall’ın bugün tekrar devam etmekte olan duruşmada tanıklık yapacak.

Samsung Apple’ın teklif ettiği cezayı ağır bir şekilde protesto etmiş, jürinin saygınlığına bir hakaret olarak nitelendirmişti. Apple’a göre her ne kadar jüri üyelerinin sürmekte olan davayla ilgili olarak medyayı takip etme yasağı bulunsa da, üyelerin aile bireyleri ve arkadaşları Samsung’un gayriresmi argümanları konusunda kendilerini bilgilendirebilirdi. Samsung bu düşüncenin anlamsız olduğunun da altını çizdi.

Her ne kadar Apple’ın talep ettiği kararın alınması söz konusu olmasa da, Hakim Koh Samsung’a bir kez daha kurallar dayatmakta oldukça hızlı davrandı. Samsung’un “Sony tarzı tasarım” olarak nitelendirilen kanıt ve eski Apple tasarımcısı Shin Nishibori’nin ifadesiyle ilgili niyetleri konusunda inanılan beş unsuru sıraladı. Hakime göre Samsung iPhone’un devrimsel olduğuna dair Apple’ın yaratıcılık teorisini çürütmek, kopyalama iddialarını çürütmek, sektörün genelinin temel tasarım konseptlerine doğru kaydığını ortaya koymak, tasarım işlevselliğini kanıtlamak ve kasıtlılık iddialarını çürütmek amacını taşıyor.

Bu beş neden içinden sadece dördüncü neden, yani tasarım işlevselliğini kanıtlamak Hakim Koh’tan izin almış durumda. Güney Koreli şirketin iPhone’un tasarım açısından işlevselliğiyle ilgili olan Apple içi bir yazışmayı, Sony tasarımlarının iPhone tasarımının işlevsel doğasının bir kanıtı olduğu öne süren uzman raporundan kesitlerle birlikte savunması sırasında kullanabilecek.

Phil Schiller ve Scott Forstall’ın mahkeme tarafından iPhone ve iPad tasarımlarıyla ilgili olarak dinlenmesi bekleniyor. Bu arada Samsung’un ihlâl ettiği öne sürülen tasarım patentleri konusunda yürütülen üst düzey tartışmaların detayları da sorulacaklar arasında yer alıyor. Bu arada Samsung’un, Apple’ın iPhone ve iPad için kullanılan 3G teknolojisiyle ilgili Samsung patentlerini lisanslamayı reddettmesine yönelik iddiaları hakkında soruların da sorulması bekleniyor.

İlgili >> FOSS Patents

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER