Eğlence

Apple’ın podcast’lerden para kazanma planı ortaya çıktı

Apple podcast pazarındaki liderliğini kaybedebilir

Servislere ve orijinal içeriklere giderek daha fazla odaklanan Apple, podcast’lere de yatırım yapmanın yollarını arıyor. Bloomberg’in haberine göre, teknoloji şirketi medya şirketleriyle irtibata geçerek, podcast dinleme uygulaması Apple Podcast’lere özel olacak bazı programların hazırlanması için görüşmeler yapıyor. Şirket ise haberlere yönelik yorum yapmaktan kaçındı.

Apple şimdiye kadar podcast’ler konusunda gevşek bir tutum sergilemeyi tercih etti. İsteyen herkes, podcast’inin RSS beslemesini Apple’ın uygulamasına kaydedip bunu platform üzerinden dağıtabiliyor. Şirket listeler oluşturuyor ve dikkate değer programları öne çıkarıyor. Ancak bunların hiçbir tanesi Apple tarafından mali açıdan desteklenen programlar olmuyor. Eğer çıkan haberler doğruysa, Apple kendi platformunda kendi yapımlarıyla diğer yayıncılara rakip olacak.

Şirketin iş modelindeki değişim şaşırtıcı sayılmaz. Podcast’ler hayatımızda uzun zamandır vardı, ancak son 1-2 yıldır daha fazla dikkat çekmeye başladı. Bu nedenle şirketler de bu alana daha çok yatırım yapıyor. Örneğin, Apple’ın müzik alanındaki rakiplerinden Spotify, bu yılın başlarında podcast ile ilgili satın almalar için 500 milyon dolar harcayacağını duyurmuştu. Gimlet Media ve Parcast gibi iki podcast ağını satın almıştı. Her bir ağ popüler programlar hazırlıyor. Üstelik bu ağlarınprogramları sadece Spotify’da yayınlanacak.

Apple’ın özel programlara kayacak olması sektörde önemli değişikliklere neden olabilir. Apple, podcast dinleyicilerinin başvurduğu en büyük kaynaklardan bir tanesi. Spotify’ın sahibi olduğu Anchor tarafından geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre, insanların yüzde 50’den fazlası Apple Podcast’ler üzerinden podcast dinlemeyi tercih ediyor.

Eğer Apple, yayın ağlarıyla iş ortaklıkları kurup özel programlar hazırlarsa, yapımcılar da programlarını tüm uygulamalar üzerinden dağıtmak yerine özel anlaşmalar yapma yoluna gidebilir. Bilhassa Apple henüz podcast’lerden para kazanmadı. Özel anlaşmalar ve programlarla o içeriklerden de para kazanabilir. Böylelikle Apple Music ile çoktan yaptığı; Apple TV Plus ve Apple Arcade ile yapmaya hazırlandığı işi Apple Podcast’ler ile de gerçekleştirebilir.

iPhone satışlarının doğal sınırına ulaşması Apple’ı servisleri üzerinden daha fazla para kazanmaya yönelik modeller oluşturmaya itiyor. Podcast’ler de Apple’ın henüz dokunmadığı potansiyel gelir kaynaklarından bir tanesi. Bu alanda yaşanacak gelişmeleri merakla takip ediyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER