Teknoloji

Apple’ın patent başvurusu mobil cihazların ekranları etrafında ikinci bir ekran öneriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple 2009 yılında ABD Patent ve Marka Ofisi’ne “Ana Ekran ve İsteğe Göre Aktifleştirilen İkinci Ekranlı Elektronik Cihazlar” başlıklı bir patent başvurusunda bulunmuş. Ekran üzerindeki kısıtlı alan daha fazla içerik görüntülemeye ayırmak isteyen Apple, gelecekte üreteceği iPhone veya iPad’lere ikinci birer ekran ekleyerek kontrol mekanizmalarını buraya taşınmayı hedefliyor olabilir.

Ekranda daha fazla yer açmak amacıyla göstergelerin ve dokunmaya hassas butonların ekranı çevreleyen alana yerleştirilmesi ve kullanıcıya yardımcı olması bakımından hangi arayüzde ekranın neresine dokunulacağı konusunda yardımcı olunması bu teknolojinin temelinde yatıyor. Apple’ın başvuru dosyasında “parçalara ayrılmış baskılı elektrolüminesans ekran” adını verdiği ikinci ekran çerçeve alanındaki bazı alanların ya da ikon veya grafiklerin aktif olan bir uygulama esnasında aydınlanmasına olanak tanıyor. Öte yandan ikinci ekran cihazın yatay veya dikey kullanım şeklini de dikkate alıyor.

Ekranı çevreleyen alanın ikinci bir ekrana yataklık etmesi kullanıcıların bir yandan uygulamayı kullanırken bir yandan da parmaklarının dikkat dağıtıcı unsur olarak görülmesini engelleyebilir. Örneğin, mevcut iPhone veya iPad’lerde oyun oynarken kontrol için oyunun gösterildiği ekranın belirli bölgelerine dokunmak gerekiyor. Bu kontrollerin ekranın etrafına kaydırılması daha iyi bir oyun deneyimi sunabilir.

İlgili – Apple Insider

[Görsel – Apple Insider]

İLGİLİ HABERLER