Teknoloji

Apple’ın patent başvurusu daha iyi bir şarj tekniği ve daha yoğun bataryalar öngörüyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

On saat çalışma imkânı sunacak bir MacBook bataryası birçok kişinin kulağına hoş gelecektir, ancak Apple’a bu da yetmiyor gibi görünüyor. AppleInsider’ın ulaşmış olduğu patent başvuruları Apple’ın lityum polimer hücrelerin kapasitesini daha da geliştirmek için yeni bir yol bulduğunu gösteriyor.

Bu yeni yöntem sayesinde bataryaların yeniden şarj edilme sayısını arttırmak mümkün olabilir. Bunun yanında aynı yöntem Apple’a tek bir şarjda daha uzun süre çalışmayı sağlayacak daha yoğun batarya kullanma imkânı da tanıyabilir. Üstte solda görmüş olduğunuz grafikte mevcut lityum iyon bataryaların nasıl şarj olduğunu gösteriyor, ilk önce hızlı (sabit akım, artan gerilim) sonra ise daha yavaş (sabit gerilim, azalan akım) şekilde bir hareket söz konusu.

Apple’ın önerdiği ve üstte sağda yer alan grafikte resmedilen yöntem ise çok adımlı bir yaklaşım öngörüyor. Bu yaklaşımda bataryanın içindeki elektrotların fiziksel kimyasına daha hassas davranmak temel oluşturuyor. İki grafiğin altında yer alan üçüncü grafikte de görebileceğiniz gibi, çok adımlı CC-CV hücreler 300 şarjdan sonra bile potansiyellerinin çok azını kaybediyorlar. Ancak Apple’ın işi sadece bununla bitmiyor. Şirket elektrotların kalınlığını arttırarak ve yumuşak şarj sayesinde herhangi bir olumsuz etkiye yol açmadan batarya ömrünü arttırabileceğini öngörüyor. Bakalım Cupertino gelecekte bu planı hayata geçirip MacBook ile çalışanların şarj cihazlarını her zaman yanlarında taşımamalarını sağlayabilecek mi?

İlgili – Apple Insider
İlgili – ABD Patent Ofisi (1)
İlgili – ABD Patent Ofisi (2)

İLGİLİ HABERLER