Teknoloji

Apple’ın OS X’i ARM işlemcilerde çalıştırma planına akademik çalışmada rastlandı

Apple’ın gizli tutmaya çalıştığı OS X’i ARM işlemciler üzerinde de çalıştırma planı bir akademik çalışma sayesinde açığa çıktı. Bu durum ARM işlemci tabanlı MacBook Air beklentilerinin biraz daha alevlenmesine neden olabilir. Daha öncesinin stajyeri şimdinin CoreOS mühendisi oaln Tristan Schaap tarafından hazırlanan hazırlanan “Darwin’i MV88F6281’de Çalıştırmak” başlıklı makale OS X’i Marvell ARM yongasetinde çalıştırmanın detaylarını anlatıyor.

Schaap, OS X Snow Leopard’ı Marvell yongaseti üzerinde çalıştırmayı başarsa da, çeşitli donanım sorunlarının varolduğuna da dikkat çekilmiş. Çalıştırma süreci sırasında yeni bir dosya sisteminin ve çekirdek önbelleğinin sıfırdan inşa edilmesi gerekmiş, ayrıca mevcut ARMv5 XNU dalındaki eski kod üzerinde bazı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuş. Mühendisin belirttiğine göre düzgün bir sürümün çıkması için ilk önce kod içindeki elementler üzerinde önemli çalışmalar yapılmalı, Apple’ın donanımının potansiyelini ortaya çıkaracak yeni sürücüler hazırlanmalı. Uygulamaların da ARM tabanlı platformlarda çalışacak şekilde yeniden yazılması veya düzenlenmesi şart.

Herşey akademik bir çalışmadan ibaret gibi görünse de, Apple’ın ARM tabanlı yongalara ilgi duyduğu anlaşılıyor. Aslında şirket mobil alanda ARM tabanlı işlemcileri çoktan kullanmaya başladı bile. iPhone 4 ve iPad’deki A4 ile iPad 2 ve iPhone 4S’teki A5 işlemciler ARM’in mimarisi baz alınarak geliştirildi. ARM’li MacBook Air ile OS X dünyasının da ARM ile tanıştırılması bekleniyor ve Apple’ın bu yönde çalışmalar yaptığına inanılıyor.

İlgili – Apple Insider

İLGİLİ HABERLER