Teknoloji

Apple’ın Mac gelirleri uzun bir aradan sonra ilk kez iPad gelirlerini geçti

ipad-air-inceleme-00026

Apple 2010 yılında iPad’i tanıttığında bu cihaz ile PC sonrası dönemin başladığı iddia edilmiş, iPad sihirli ve devrimsel bir cihaz olarak nitelendirilmişti. iPad’in çıkışını izleyen yıllarda dizüstü bilgisayarların ölüp PC döneminin sonlandığına dair fazla miktarda tartışma yapıldı, ancak görünen o ki ne PC’ler ne de dizüstü bilgisayarlar hayatımızdan silinmedi.

Apple’ın açıkladığı son mali çeyrek raporu da bu durumu destekler nitelikte. Uzun zaman sonra ilk kez Apple Mac’lerin satışından, iPad’lerin satışından kazandığından daha fazla para kazandı. Apple’ın iPad iş kolu 2011 yılında gelirler bakımından MacBook iş kolunu geride bırakmıştı ve son birkaç yıldır da bütün Mac iş kollarında elde edilen gelirlerden daha fazlasını elde ediyordu. Bu durumun tersine dönmeye başladığı görülüyor.

 

Apple en son mali çeyrekte Mac satışlarından 5.6 milyar dolar gelir elde ederken, iPad gelirleri 5.4 milyar dolarda kaldı. Bu süre zarfında 12.6 milyon iPad satılırken 4.5 milyon Mac satışı gerçekleştirildi. Bu şaşırtıcı gelir tablosu Apple’ın iPad ile iddia ettiği “PC sonrası” devriminin varlığı konusunda şüpheler oluşturmaya başlıyor. Apple’ın iPad satışları son birkaç çeyrektir istikrarlı şekilde düşüş gösteriyordu ve Apple da bu eğilimle ilgili olarak herhangi bir yorumda bulunmuyordu. Son birkaç aydır, hatta bir yılı aşkın zamandır Apple’ın kapasitif kalemle kullanılabilen iPad Pro adında bir ürün çıkaracağı söyleniyor, ancak Apple en son geçen sonbaharda mevcut iPad serisinde ufak tefek güncellemeler yapmakla yetindi. iPad satışlarındaki düşüş tüketicilerin iPad’lerini o kadar da hızlı ve kısa aralıklarla değiştirmediğini gösteriyor. Ayrıca iPad’de radikal değişikliklerin olmaması da kullanıcıları yeni bir tane edinme noktasında alıkoyabilir. Halbuki iPhone tarafına baktığımızda Apple’ın akıllı telefonunda en azından her iki yılda bir önemli değişiklikler yaptığını görüyoruz.

Apple CEO’su Tim Cook bir zamanlar iPad satışlarının rakiplerin PC satışlarını geçmesinden övgüyle bahsederdi. O zamanlar iPad oldukça popülerdi. Halbuki iPad artık Apple’ın kendi masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarında daha az satıyor ve eğer iPad’de önemli değişiklikler olmazsa, bu eğilim devam edecek gibi görünüyor.

iPad’deki bu tabloya karşın, Mac tarafında etkileyici bir büyüme olduğuna da dikkat çekmek gerekiyor. Mac satışlarında yıldan yıla yüzde 10’luk artış gelirlerin iPad seviyesini geçmesine yardımcı oldu. Bunun yanı sıra Apple, PC pazarından pay kapma noktasında iPad’den daha çok Mac tarafına odaklanmaya da karar vermiş olabilir. Belki de bu yüzden 12 inç ekranlı bir MacBook’un çıkarılması düşünülmüştür.

Her şeye rağmen Tim Cook iPad’e inanmayı sürdürüyor. Finans tablosunun açıklanmasından sonra analistlerin katılımıyla gerçekleştirilen telekonferansta Tim Cook, iPad’in kendini kanıtladığını, varlığını sürdüreceğini, bir noktada da durağan hâle geleceğini kaydetti. Bunun ne zaman olacağını kestiremese de, ürünle ilgili rahatlığını ortaya koydu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER