Manşetler

Apple’ın Lightning uyumlu aksesuarlar için getireceği yeni ruhsat sistemi onların piyasaya çıkışını geciktirebilir

Apple’ın iPhone 5 ile birlikte tanıttığı yeni Lightning konnektörü iPhone aksesuar pazarına bir bomba düşmesine neden olabilir. Şirket yeni konnektörünün üretimiyle ilgili kuralları sıkılaştırmayı ve “Made for iPod / iPhone / iPad” (MFi) programının katılımcıları için yeni kısıtlamalar getirmeyi planlıyor. iLounge sitesinin belirttiğine göre üçüncü taraf üreticilerin herhangi bir Lightning aksesuarı üretmeden önce ruhsat alması gerekecek.

iphone-5-inceleme-00030

Apple’ın kendi dokümanında belirtilene göre yeni kural sadece MFi Üretim Ruhsat Sahiplerinin Lightning konnektörlerinin seri üretimini yapmasına izin veriyor. Buna ek olarak henüz herhangi bir üçüncü taraf üretici ruhsat konusunda onay almış değil. Halbuki iPhone yaklaşık iki haftadır piyasada bulunuyor. Bu durum iPhone 5 ile doğal uyumluluk taşıyan herhangi bir aksesuarın piyasada olmaması anlamına geliyor.

Ayrıca Apple’ın kasım ayında bir MFi zirvesi düzenleyip yeni programla ilgili detayları açıklayacağı söyleniyor. Bu durum üreticilerin o tarihe kadar Lightning uyumlu herhangi bir aksesuar üretip satamayacakları anlamına geliyor. iLounge çeşitli aksesuarların ancak yıl sonunda yurt dışında satışa sunulabileceğine dikkat çekiyor.

Yeni Lightning konnektörü hem aksesuar üreticilerinin hem de iPhone 5 sahiplerinin biraz zor zamanlar geçirmesine neden olacak. Aksesuar üreticilerinin satışları düşecek, yıl sonu veya yeni yılın başlarına kadar istedikleri satış rakamlarını yakalamaları zor görünüyor. Üstelik Lightning uyumlu aksesuar üretimi için Apple’dan tekrar onay almaları gerekecek. iPhone 5 sahipleriyse aksesuar bulma konusunda sıkıntı yaşayacak, mevcut aksesuarları kullanmak içinse Lightning-30pin adaptörüne en az 30 dolarlık bir yatırım yapmaları gerekecek. Üstelik Apple’ın getireceği yeni şartların Lightning uyumlu adaptörlerin fiyatını artırması gibi bir durum da söz konusu.

İlgili >> iLounge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER