Manşetler

Apple’ın kaybettiği bir şey yok, Google daha iyi bir YouTube uygulaması hazırlamak zorunda

iPhone, YouTube videolarının mobil ortamda tüketiminde mihenk taşı niteliğinde bir cihaz. Apple iPhone’u çıkarırken bu cihazı daha eğlenceli hâle getirmek için Haritalar uygulamasında olduğu gibi Google’a başvurmuştu. O zamanlar yeni satın aldığı YouTube’un popülaritesini daha da artırmak için bu fırsatı kaçırmayan Google, daha baştan Flash desteğine sahip olmayan bir cihaz için tüm video kütüphanesini kademeli olarak iPhone’un çalacağı formata dönüştürmeye başlamıştı. Her bir iOS cihazının varsayılan ve silinemeyen uygulamaları arasında yer alan YouTube uygulaması geçen uzun yıllar içinde kullanıcıların vazgeçemediği uygulamalardan biri hâline gelmiş, YouTube’un mobil ortamda video tüketimi için vazgeçilmez bir servis olmasına vesile olmuştu.

2007’de birinci nesil iPhone çıkarken Apple ile Google’ın arasından su sızmıyordu. Google’ın CEO’su Eric Schmidt Apple’ın yönetim kurulu üyesiydi. Her iki şirket için ortak bir düşman vardı, o da Microsoft’tu. Ancak geçen zamanla birlikte Google Apple’ın üstünlük kurmak için uğraş verdiği bir alana girdi. Ortada iOS varken kendi mobil işletim sistemi Android’i geliştirdi ve müttefikinin bir numaralı rakibi hâline geldi. Sonradan okuduk ki, Google’ın bu hamlesi Apple’dakileri bir hayli kızdırmıştı. Artık köprülerin yavaş yavaş atılması zamanıydı. Eric Schmidt’in Apple’ın yönetim kurulu üyeliğinden ayrıldığını gördük. Apple Google’a karşı herhangi bir yasal mücadele göstermese de, Google’ın Android işinde ortak olduğu HTC ve Samsung gibi üreticilere ürettikleri Android tabanlı cihazlar nedeniyle dava açmaktan geri durmadı.

Köprülerin atılmasında sıra iOS içinde yer alan ve Google tarafından sağlanan ön yüklü uygulamalara gelmişti. iPhone ilk çıktığından beri kullanılan harita sistemi, yani Google Haritalar iOS 6 ile birlikte yerini Apple’ın kendi çözümüne bırakacak. Böylelikle iOS cihazlarına önemli bir değer katan, bu cihazlar dışında da yaygın bir kullanım alanı bulunan, oldukça geliştiğini düşündüğümüz Google Haritalar gibi önemli bir unsur kaybedilmiş olacak. Tabii ki, Google App Store’a kendi geliştirdiği bir Google Haritalar uygulaması getirecektir, ancak bu üçüncü taraf uygulamanın sunduğu deneyim ön yüklü uygulamanın deneyimine ne kadar benzer, bunu sorgulamak gerek.

iOS 6 ile Google Haritalar’a veda etmeye hazırlanırken, iOS 6’nın dördüncü beta sürümü bir ayrılığın daha olacağını gösterdi. Apple, lisans süresinin bitmesi nedeniyle bundan böyle iOS cihazlarında ön yüklü bir YouTube uygulaması bulunmayacağını açıkladı. Söz konusu uygulama iOS 6 ile birlikte devreye girmiş olacak. Apple’ın yayınladığı açıklamada Google’ın App Store üzerinde yayınlanacak bir YouTube uygulaması için çalıştığı ibaresi yer alıyor.

Anlaşılan o ki, Apple Google’a lisans ücreti altında daha fazla para ödemek, daha fazla kazandırmak istemedi. Bulunduğumuz noktada YouTube uygulamasını kaldırmanın da kendisi açısından olumsuz bir etkisi olmayacaktı. Çünkü iOS cihazlarının popülaritesi, pazar payı ortada. Apple YouTube uygulamasına yer vermese bile, Google bu servisini iOS cihaz sahiplerine bir şekilde ulaştırmak, onlara videolarını tükettirmek zorunda. Bu nedenle Google’ın kendisine ait bir YouTube uygulamasını App Store üzerinden yayınlaması zaten kaçınılmazdı. Apple daha fazla para ödemekten kurtuldu, Google ise bir gelir kaynağını kaybetti. Ancak Google yeni YouTube uygulamasında reklam çözümlerini makul bir şekilde ve tabii ki Apple’ın izin verdiği sınırlar içinde kullanabilir ve kaybettiği lisans gelirlerinin, en azından bir kısmını karşılayabilir.

Pekiyi, yeni YouTube uygulaması nasıl bir kullanıcı deneyimi sunacak? Apple’ın kendi YouTube uygulamasına mı benzeyecek? Yoksa Google’ın diğer iOS uygulamalarında da gördüğümüz gibi Google son bir yıldır hüküm süren tasarım çizgisini mi taşıyacak, YouTube’un Android uygulamasına mı benzeyecek. Aslına bakarsanız, ikinci ihtimal daha kuvvetli ve mantıklı gibi görünüyor. YouTube’un Android uygulamasını kullananlar bilirler, oldukça kullanışlı ve gezinmesi de kolay bir uygulama. Üstelik Google’ın kendi sosyal ağı Google+ ile de bağlar içeriyor. Belki Google’ın sağlayacağı YouTube iOS uygulamasında da Google+ entegrasyonunun daha da sıklaştırıldığını görebiliriz. Bu durumda Google, iOS kullanıcılarının ilgi göstermeye devam edeceğini düşündüğümüz YouTube uygulaması üzerinde kendi sosyal ağının tanıtımını yapabilir ve bu servisin efektif kullanımını da artırabilir.

YouTube uygulamasının iOS’e veda edecek olması sürpriz bir gelişme oldu. Ancak Google’ın Haritalar uygulamasından soyutlanmasının ardından Apple’ın sıradaki adımının bu olacağını kestirmek de güç değildi. Herhalde Apple’ın bu kararı diğer video sitelerindekileri de memnun etmiştir. Aslına bakarsanız, yayınlanacak YouTube uygulaması yine fazlaca ilgi görecektir, ancak en azından bundan sonra maça 0-0 başlanmış olacak. Biz son kullanıcılar ise oldukça kullanışlı bir uygulamayı kaybettiğimiz için üzgünüz. Google’ın alkış toplaması için eskisini aratmayacak bir YouTube uygulaması yayınlaması gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER