Teknoloji

Apple’ın iPhone gelirleri China Mobile anlaşmasıyla büyük artış gösterecek

iphone 5s

Apple dünyanın en büyük mobil operatörü olan China Mobile ile iPhone’ların bu mobil operatör tarafından pazarlanmasını öngören bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma her şeyin planlandığı gibi ilerlemesi hâlinde Apple’a 700 milyon müşteriye erişme şansı verecek.  China Mobile’ın iPhone’u 4G destekli şebekesinde 18 Aralık tarihinden itibaren sunması bekleniyor.

iphone-5s-inceleme-00028

Apple’ın Çin’de rakiplerine karşı pazar payı kazanmaka zorlandığı biliniyor. Birçok kişi şirketin en büyük mobil operatör China Mobile ile anlaşma yapmakta neden bu kadar geç kaldığını merak ediyor. Bir örnekle açıklamak gerekirse, China Mobile şu anda Türkiye’nin en fazla aboneye sahip olan mobil operatörü Turkcell’inkinin 20 katı kadar aboneye sahip.

Geçtiğimiz eylül ayında çıkan iPhone 5s ve iPhone 5c’nin China Mobile’ın özel olarak kullandığı TD-LTE ve TD-SCDMA protokollerini desteklediği biliniyor. Çin’in ikinci ve üçüncü büyük mobil operatörleri olan China Unicom ve China Telecom uzun süredir Apple’ın iPhone’larını müşterilerine sunuyor.

RBC Capital Markets analisti Amit Daryayani’ye göre anlaşmanın kapsamı çok büyük. Analistin hafta başında yatırımcılara geçtiği bilgi notuna göre Apple, China Mobile ile giriştiği ortalıktan yılda 9 ila 10 milyar dolar arası gelir elde edebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 5s İncelemesi

Apple CEO’su Tim Cook da geçtiğimiz aylarda coğrafi dağılım bakımından en fazla büyümeyi Çin’de gördüklerini, burada üç haneli büyüme rakamları yakaladıklarını kaydetmişti. Bu da Apple için Çin’in ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Çin’de 42 milyon kadar abonenin sözleşmesiz iPhone satın aldığı ve bunları China Mobile şebekesi üzerinde kullandığı söyleniyor. Tabii ki bu iPhone’lar, mobil operatörün ağ protokolüyle uyumsuzluklar nedeniyle sadece 2G hızlarından yararlanabiliyordu. Neyse ki, çok yakında China Mobile aboneleri doğrudan kendi operatörleri üzerinden iPhone sahibi olabilecek.

İlgili >> Wall Street Journal

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER