Teknoloji

Apple’ın ilk çeşitlilik raporuna göre çalışanların çoğu beyaz ve erkek

apple covid-19 satın alma

apple-logo-060614 (800 x 600)

Apple birkaç büyük teknoloji şirketinin ardından ilk çeşitlilik raporunu açıkladı. Raporda Apple’ın dünya çapındaki 98 bin çalışanından yüzde 70’inin erkek olduğu dikkat çekiyor, ancak Apple CEO’su Tim Cook’un önemli işler listesinde dahil edilme ve çeşitliliğin en tepede yer aldığı da kaydedildi. Ayrıca şirket eğitime milyonlarca dolar bağışta bulunma, HRC (Human Rights Campaign) ve Kadın ve Bilişim Teknolojileri için Ulusal Merkez gibi organizasyonlara sponsor olma gibi çeşitli aktivitelere de katılımda bulunduğunun altını çizdi.

Raporda paylaşılan rakamların büyük kısmı şirket çalışanlarının büyük bir kısmının oturduğu ABD’yi kapsıyor. Apple teknoloji dışı, teknoloji ve yönetim pozisyonlarındaki çalışanlarının yarısından fazlasının beyaz olduğunu kaydetti. Asyalılar teknoloji ve yönetim alanlarında sırasıyla yüzde 23 ve 21’lik oranlarla en büyük ikinci topluluğu oluşturuyor. Şirketin teknoloji ve yönetim rollerindeki ABD çalışanları içinde hispanikler yüzde 7 ve 6, siyahlar ise yüzde 6 ve 3’lük payı ellerinde bulunduruyor. Apple ABD veya diğer ülkelerde cinsiyet dağılımı bazında bir bilgi paylaşmadı.

Bu tarz bir rapor hazırlanacağı geçtiğimiz temmuz ayı başlarında düzenlenen Sun Valley konferansında Tim Cook tarafından vadedilmişti. Bu rapor şirketin her yıl hazırladığı çevresel sorumluluk ve benzeri konulu özel raporların arasına katılmış oldu.

Rapora iliştirilen notta Tim Cook bu rakamlardan tatmin olmadığını, bu tablonun kendileri için yeni olmadığını ve bir süredir bunu iyileştirmek için çaba sarfettiklerini kaydetti. Belirli bir aşama kaydedildiği, ürünleri geliştirmedeki yenilikçiliğin çeşitliliği artırmada da gösterilmeye çalışıldığı Tim Cook tarafından vurgulandı.

Tim Cook şirketin kıdemli yöneticilerinin birçoğu sayesinde şirketin çeşitlilik noktasında önemli bir aşama kaydettiğini de dile getirdi. Apple’ın liderlik ekibinde Eddy Cue, Angela Ahrendts, Lisa Jackson, Denise Young-Smith gibi isimler bulunuyor.

Apple’ın raporu Twitter, Google, Yahoo, Facebook ve diğer teknoloji şirketlerinin çeşitlilik üzerine hazırlamış oldukları raporların arkasından geldi. Bu raporlar çoğunlukla beyaz ve erkeklerin çalıştığı teknoloji şirketlerinde çeşitliliği artırmayı amaçlıyor. Twitter ve Google gibi şirketerde dünya çapındaki iş gücünün yüzde 70’ini erkekler oluşturuyor. Ayrıca bu raporlar söz konusu şirketlerde siyahların veya hispaniklerin daha az olduğunu gösteriyor.

Şirketlerin açıkladıkları bu son raporları birbiriyle karşılaştırmak çok da mantıklı sayılmaz. Twitter gibi bir şirketin 3 bin 300 çalışanı bulunurken Apple ve Google’ın sadece ABD’de 50 binden fazla çalışanı bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER