Eğlence

Apple’ın iCloud servisi MobileMe’nin bir parçası olacak, kullanıcının korsan şarkılarını bile bulutta çalacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın WWDC 2011 geliştiriciler konferansına sayılı günler kaldı ve bu konferans sırasında tanıtılması beklenen iCloud adlı bulut tabanlı servisin etkinliğe yetiştirilmesi için zamana karşı verilen mücadele de sürüyor. BusinessWeek’e göre Apple henüz Universal Music ile bir anlaşmaya varmış değil.

Apple’ın iCloud servisi ile birlikte kullanıcının yerel iTunes kütüphanesinde tarama yapacağı ve onun kütüphanesinde yer alan şarkılardan oluşacak şekilde kendi sunucularında yüksek kaliteli master kayıtlarından oluşan bir kütüphane oluşturacağı tahmin ediliyor. Hatta, kullanıcının listesinde illegal yollardan elde edilmiş müzik dosyaları olsa bile, kullanıcı iCloud bulut kütüphanesinde o şarkıları da görüp dinleyebilecek.

Amazon Cloud Player ve Google Music Beta gibi servisler de bulut tabanlı müzik dinleme desteği sunmakta. Ancak bu servislerde kullanıcıların bilgisayarlarında yer alan her bir şarkıyı tek tek buluta yüklemeleri gerekiyor. Apple ise plak şirketleriyle anlaşma yoluna giderek kullanıcıları bu zahmetten kurtarmayı amaçlıyor. MobileMe servisinin şu anda yıllık ücreti 99$ ve tahmin ediliyor ki, Apple iCloud işlevini MobileMe servisine ekleyerek lisans anlaşmasıyla plak şirketlerine yaptığı yatırımı çevirmeye çalışacak.

Apple’ın plak şirketleriyle ne gibi ücretler karşılığında anlaştığını bilmiyoruz. Ancak Google’ın geçtiğimiz yıl plak şirketleriyle yürüttüğü pazarlıklar bu konuda da fikir verici nitelik taşıyor. Gelen dedikodular arama devinin plak şirketlerine 100 milyon dolardan daha fazla ön ödemeli lisans bedeli talep ettiğini göstermişti. Ne var ki, kayıt endüstrisi Google’ın arama sonuçlarında ve Google’ın sahip olduğu YouTube’da bulunan korsan müziğin yaygınlaşmasından korktuğu için pazarlıklar sonuçlanmadı.

Google’ın elinde şarkı satmak için lisans bulunmuyor. Android’in içerik ortaklık direktörü Zahara Levine plak şirketleriyle yürütülen pazarlıkların bir sonuca varmadığının altını çiziyor. Öte yandan, Amazon da MP3 satması ve kullanıcının müzik kütüphanesini Cloud Player yardımıyla çevrimiçine taşıması müzik endüstrisinde yeniliğe karşı aksi yönde tepkilere neden oldu. Plak şirketleri bu gibi hizmetler için farklı lisansların olması gerektiğini düşünüyor.

İlgili – BusinessWeek

İLGİLİ HABERLER