Teknoloji

Apple’ın AR/VR cihazı bağlı bir iPhone veya Mac ile birlikte çalışabilir

apple m4 mac

Apple’ın uzun zamandır dedikoduları yapılan AR/VR (artırılmış gerçeklik/sanal gerçeklik) başlığı başka bir cihaza dayanacak şekilde tasarlandı. The Information’da yayınlanan bir habere göre, bu başlık işlemciye dayalı daha fazla görevi bağlı bir iPhone veya Mac’e devretmek zorunda kalabilir. Şirketin başlık için, Apple’ın diğer işlemcilerinde var olan çeşitli yetenekleri özellikle içermeyen özelleştirilmiş bir çip üzerinde çalıştığı söyleniyor.

Yeni çipin, Apple’ın yapay zeka ve makine öğrenimini yöneten sinir motoruna sahip olmadığı belirtilse de, kablosuz olarak veri gönderip alma ve video sıkıştırma/açma işlemlerinde geleneksel çiplerden daha iyi olacak şekilde tasarlandığı bildiriliyor. Bu şekilde ağır işlemleri kendisi yapmayacak, ancak başka cihazdan veri akışını verimli biçimde gerçekleştirecek.

The Information’ın kaynakları, maksimum pil ömrü için mümkün olduğunca güç tüketimi açısından verimli olacak şekilde tasarlandığını söylüyor. Bu, hem çipin kullanılmayan kısımlarını kaldırmanın hem de başka bir cihazdan veri akışının yardımcı olabileceği bir şey. Saat veya gözlük gibi giyilebilir teknolojiler için pil ömrü ile performans ve yetenek arasında her zaman hassas bir denge olmuştur. Birinci nesil Apple Watch birçok görevi bağlı bir iPhone’a devretmişti, ancak Apple en sonunda cihazdaki dahili işlemcisini birçok görevin üstesinden gelebilecek kadar güçlü hâle getirmeyi başardı.

Apple’ın başlığının ayrı bir cihaza dayanması fikri tanıdık geliyorsa, bunun nedeni, başlığın önceki sürümlerinin prototip biçiminde küçük bir Mac’e benzeyen ayrı bir sabit merkezle çalışacak biçimde tasarlandığından bahseden bu 2020 tarihli bir Bloomberg haberi olabilir. Daha sonra Jony Ive, cihazın kendi kendine yetmesi gerektiğini söyleyerek için devreye girdi ve Tim Cook da tasarım şefinin yanında tavır gösterdi.

Ive artık Apple için çalışmıyor, ancak bu, Apple’ın hantal veya sabit bir merkezi bir cihaza geri döneceği anlamına gelmiyor. The Information, AR/VR başlığının içinde hâlâ kendi CPU ve GPU’su olduğunu belirtiyor ve onunla iletişim kurabileceğini öne sürüyor. Ayrıca bir telefon veya tabletle iletişim kurabileceğini veya hatta basit bir bağımsız modda çalışabileceğini söylüyor. Apple Watch gibi Apple’ın bazı cihazları, düşük pil modunda temel görevleri gerçekleştirmeye devam edebilir.

Ayrıca The Information cihazın, görünüşe göre üretimi zor olan, başlığın lenslerinden biri kadar yer kaplayan, “olağandışı derecede büyük” bir görüntü sensörüne sahip olacağını bildiriyor. Önceki sızıntılarda bu görülmedi, ancak yayın organı, bunun “AR için bir kullanıcının çevresinden yüksek çözünürlüklü görüntü verilerini yakalamak” amacıyla tasarlandığını söylüyor. Bu, başlığın hem AR hem de VR cihazı olduğu söylendiğinde kullanışlı olabilir. Kullanıcının görüşünü tamamen engellemeden sanal gerçeklik deneyimi sağlamak zor. Ayrıca kullanıcı dış dünyayı göremeden artırılmış gerçeklik deneyimi sunmak da zor. İşte görüntü sensörü bu iki durumda da yardımcı olacaktır. Oculus’un geçiş görünümüne benzer şekilde, ancak belki de daha yüksek kalitede, kullanıcının çevresinin başlığın içinden bir görünümünü sağlamayı amaçlamaktadır.

Apple’ın bir artırılmış gerçeklik cihazı üzerinde çalıştığına dair söylentiler yıllardır ortalıkta dolaşırken, bu fikir hâlâ odak noktasına gelemedi. Apple tahminleriyle bilinen analist Ming-Chi Kuo, 2022’de kask biçiminde bir başlık göreceğimiz tahmininde bulundu. Ancak The Information, kulaklık için özel çiplerin en az bir yıl boyunca seri üretime hazır olmayacağını söylüyor. Bu doğruysa, en iyi durum senaryosunda bile, 2022’nin sonuna kadar bir ürünü piyasaya sunmak son derece düşük bir ihtimal taşıyacaktır. Ancak ilk sürüm geliştiricilere yönelik olursa veya çok sınırlı sayıda tüketiciye yönelik erken sürüm niteliğinde bir ürünse, 2022 sonu tahmini hâlâ mümkün olabilir. The Information ise, daha şık görünümlü gözlük modelinin 2023’te çıkabileceğini söylerken, Kuo bu ürün için tahminini 2025’in ortaları olarak vermişti. “Kask tipi” kulaklığın aksine, gözlük cihazının yalnızca artırılmış gerçeklik için olduğu söyleniyor.

Başlığın gerçekte ne yapacağına gelince, Apple CEO’su Tim Cook uzun süredir AR ve bu teknolojinin insanların çalışma, oyun oynama, bağlantı kurma ve öğrenme şeklini nasıl değiştireceği ve onların gelişmiş konuşmalar yapmasına nasıl izin vereceği konusunda heyecanını dile getiriyor. Bunun ötesinde, şirketin ne tür AR/VR özellikleri veya arayüzü uygulamak istediği konusunda henüz net bir resim bulunmuyor.

İLGİLİ HABERLER