Teknoloji

Apple’ın aleyhine iTunes nedeniyle patent ihlâl davası açıldı

Teknoloji dünyasının gündemine düşen yeni bir patent davası ve Apple bu sefer davacı değil davalı konumunda. Davacı ise Samsung değil. ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Droplets Inc. adlı bir şirket Cupertino şirketini mahkemeye verdi. Dava, patent sahiplerine taraf kararlar almasıyla bilinen Doğu Teksas mahkemesinde açıldı.

Droplets şirketinin teknolojisini lisansladığı şirketlerin arasında IBM, Borland ve Pricewaterhouse Coopers gibi büyük ve tanınmış müşteriler bulunuyor. Davaya konu olan patent ise 6687745 numarasını ve “Dar bant genişlikli bağlantı üzerinden uzaktan uygulamaların grafiksel kullanıcı arayüzünün dağıtımı için sistem ve yöntemler” başlığını taşıyor. Haziran 2000 tarihinde kayda geçirilen bu patent 2004 Şubatında Droplets Inc. tarafından sahiplik altına alınmış. Şirket bu patentin Apple tarafından başta iTunes olmak üzere çeşitli uygulama ve hizmetlerinde izinsiz olarak kullanıldığını iddia ediyor.

Dava dilekçesine göre sadece iTunes ve Apple’ın işlettiği film fragman sitesi değil, Apple’ın apple.com adresindeki resmi web sitesi de bu patenti ihlâl ediyor. Droplets’in dava sonucunda ne istediği tam olarak bilinmiyor, ancak büyük ihtimalle zararının karşılanmasını ve lisans ücretini isteyecektir. Doğu Teksas mahkemesinin hızlı karar vermesiyle de ünlü olduğu belirtiliyor. Yani, kısa bir süre sonra bu davanın kim lehine sonuçlandığını görebiliriz.

İlgili – Apple Insider

İLGİLİ HABERLER