Teknoloji

Apple’ın 12 çalışanı gizli bilgileri sızdırdıkları nedeniyle tutuklandı

apple covid-19 satın alma

appleApple’ın, Bloomberg tarafından ortaya çıkarılan bir iç yazışmasına göre; geçen yıl boyunca şirketin 12 çalışanı, gelecek yazılım planlarıyla ilgili gizli bilgileri sızdırmaları nedeniyle tutuklandı.

Şirketin oldukça keskin ifadelerle kaleme aldığı bir iç yazışma notunda, geçen yıl 29 kişinin bilgi sızdırırken yakalandığı, bunlardan 12 tanesinin tutuklandığı belirtildi. Söz konusu 29 kişinin arasında çalışanlar, yükleniciler ve tedarik zincirindeki iş ortakları bulunuyor. Bilgi notunda, sızıntıya neden olanların sadece Apple’daki işlerini kaybetmedikleri; bazı durumlarda, her ikisi de federal suç olarak nitelendirilen ağa sızma ve ticari sırları çalma suçları nedeniyle hapis veya para cezalarına çarptırıldıkları dile getirildi.

İç yazışmada şirket, çalışanlarını kendileriyle arkadaş olmaya çalışan muhabirler veya yayın kuruluşlarına karşı uyararak gizli bilgilerin dışarı sızmasını önlemeye çalışıyor. Sızıntının muhabirlere daha fazla web trafiği getirdiği, ancak çalışanların işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğine de dikkat çekildi. Notta, birilerinin iletişim kurmasının gurur okşayıcı olabileceği, ancak bir kişinin sızıntı nedeniyle işini kaybettikten sonra başka yerde iş bulmasının da zor olabileceği hatırlatıldı.

Bu yılın başlarında Apple, şirketin mühendislikten sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi’nin çalışanları, iOS’teki bazı yazılım özelliklerinin gecikebileceği yönünde bilgilendirdiği toplantının detaylarını paylaşan bir çalışanı yakalamıştı. Geçen yıl da, bir başka çalışan iPhone X, iPad Pro ve AirPods ile ilgili detayları 9to5Mac’e sızdırdığı için kovulmuştu.

İLGİLİ HABERLER