Teknoloji

Apple’dan Samsung’a Android’in patent ihlallerine yol açtığıyla ilgili uyarı yapılmış

Apple ile Samsung arasında ABD’de sürmekte olan duruşmalar zincirindeki tanıklıklar sırasında ortaya çıkan belgelerden bir tanesi de Apple’ın sadece Samsung’a değil, aynı zamanda Google ve Android’e yönelik suçlamaları da içeriyor. İlk olarak Samsung yöneticilerine Ağustos 2010 tarihinde gösterilen 67 sayfalık bu belgede Apple’ın Samsung akıllı telefonları tarafından ihlâl edildiğini düşündüğü çeşitli patentler yer alıyor. Bu ihlâllerin ortak paydasıysa Google’ın mobil işletim sistemi Android.

Apple, patentlenmiş teknolojilerinin Android tarafından kullanıldığı veya diğerlerinin kullanmaya zorlandığı birçok örneği sunuyor. Dokümanda Apple’ın bu patentlerin herhangi birinin kullanılmasına yetki vermediğine de dikkat çekilmiş. Belgede herhangi bir özel ticari takdim şekli veya tasarım patent iddiası yer almazken, Apple’ın her iki arenada düşüncelerini yansıtacak çeşitli görseller içeriyor. Örneğin, “Samsung iPhone’u Kopyalıyor” başlıklı bir bölümde iPhone 4 ve Galaxy S yan yana sergileniyor; her iki cihaz görünüş, uygulama tasarımı ve hatta ambalaj açısından birbiriyle karşılaştırılıyor. Üstelik Apple’ın dokümanı sadece Android ile sınırlı kalmıyor, Symbian ve Bada’nın da Apple patentlerini kullandığı işaret ediliyor. Ayrıca Samsung’un Apple’ın patentlerini ihlâl eden akıllı telefonlarda kullanmaya devam etmesi için lisansa ihtiyaç duyduğu da belirtiliyor.

Bu doküman her iki şirket arasında diyalogun başlangıcını işaret ediyor. Sonrasında Apple Samsung’a yine mahkeme sırasında detayları ortaya çıkan bir lisans teklifi de sundu. Bu teklif de kabul edilmeyince konu mahkemelere taşınmış oldu. Sözünü ettiğimiz dokümanı aşağıdaki ilgili bağlantıyı takip ederek indirebilirsiniz.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER