Manşetler

Apple’dan Motorola’ya altı patentiyle ilgili ihlâl davası

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Motorola Apple’ı mahkemeye vermiş ve mahkemeden Cupertino’nun elinde bulunan 20 patenti ürettiği cihazları kullanmaması yönünde karar alması talebinde bulunmuştu. Apple, Motorola’nın bu hamlelerine karşılık olarak iki farklı dava açtı. Apple’ın iddiasına göre Motorola’nın Android cihazları, Droid, Droid 2, Droid X, Cliq, Cliq XT, BackFlip, Devour A555, Devour i1 ve Charm, toplam altı adet çoklu dokunmatik ve işletim sistemi patentini ihlâl ediyor.

Apple’ın Motorola’ya karşı hamlesi “sen beni dava edersen ben de seni dava ederim” yaklaşımının bir ürünü gibi duruyor. Engadget, Apple’ın Motorola’ya açtığı davaları incelemiş ve aşağıdaki ilginç notları çıkarmış:

  • Apple 7479949 numaralı patentle ilgili olarak daha önce de bir dava açmıştı. Sezgilere Göre Komutları Belirlemek için Kullanılacak Dokunmatik Ekran Cihazı, Yöntemi ve Grafik Kullanıcı Arayüzü başlıklı bu patent çoklu dokunmatik ekranlardaki kaydırma davranışını kapsıyor. Apple ile Palm arasındaki davada da bu patentin bahsi geçmişti.
  • Apple bu iki davada altı farklı patent ile ilgili iddiada bulunmuş olabilir, ancak Apple Motorola’nın cihazlarının toplamda 26 patentini ihlâl ettiğini iddia edecektir. Çünkü Apple’ın savunmasında Motorola’nın iddia ettiği 20 patentin Motorola’nın kendisi tarafından izinsiz kullanılmış olabileceği şeklinde bir iddia yer alıyor olacaktır. Bir sürü patent bir sürü cihazda kullanıldığı için bir tanesinde aykırılık bulmak fazlasıyla can sıkıntısına yol açabilir.
  • Apple iki davasını da Batı Wisconsin Bölgesi’nde açtı. Burası patent davalarını hızlı bir şekilde çözmeye çalışmasıyla ünlü. Ayrıca bu davaları uzlaşmayla sonuçlandırmak için de sürekli ortamı gözetiyor. Apple ve Nokia arasındaki davaların bir kısmı da aynı mahkeme tarafından görülmüştü. Motorola’nın bir sonraki adımı bu davaları tek bir mahkemede görülecek tek bir dava haline getirmeye çalışmak olacaktır. Bu taktiğin sonuca ulaşmasının aylar alabileceği de bir gerçek. Üstelik bu sadece ilk adım. Açılan bu davalardan sonuç alınmasını en az bir sene boyunca beklemeyin, hatta birkaç sene boyunca… Ancak Apple ve Motorola uzlaşma yolunda adım atarlarsa işler değişebilir, bu da ihtimal dahilinde bulunuyor.
  • Apple, şu anda Motorola ve HTC gibi iki önemli Android cihazı üreticisiyle davalı durumda. Her iki şirket de işletim sistemi seviyesinde patentlere sahip. Google şirketlerin Android’e yatırım yapmalarına devam etmelerini sağlamak amacıyla bir noktada olaylara dahil olabilir. Apple ve Google’ın doğrudan karşı karşıya gelmelerini düşünmek gerçekten ilginç geliyor. Belki de Apple, Android’li cihaz üreticilerine dava açarak Android’in yoluna taş koyuyor, ve bu işi karmaşık ilişkileri ve ortaklık bağı bulunan Google’a doğrudan, büyük bir dava açmaktan kaçarak, daha kolay bir yolla yapıyor olabilir.

İlgili – Engadget (Patentler)
İlgili – Engadget – Dava Dilekçesi (1)
İlgili – Engadget – Dava Dilekçesi (2)

İLGİLİ HABERLER