Teknoloji

Apple’dan konum bilgisinin toplanması hususuyla ilgili savunma

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın iOS4 ile birlikte yenilediği gizlilik sözleşmesi iPhone’ların konumlarının şirket tarafından gerçek zamanlı olarak takip edilebileceğini ortaya koymuştu. Bu durum ABD’nin resmi makamlarında da rahatsızlık yaratmış ve Cupertino’ya bununla ne yapmayı amaçladığı sorulmuştu.

Apple 12 Temmuz tarihli, 13 sayfalık bir mektupla yanıt verdi. Apple’ın yasal savunması meseleyi açıklamakla kalmıyor, şirketin tüm GPS verisini nasıl topladığını da açıklıyor. Apple her konum tabanlı servis ve uygulamanın kullanımı sırasında açılan mesajlarla kullanıcılardan konum bilgilerini paylaşmak için izin istendiğini, kullanıcının takip edilmek istenmediği durumda konum servislerini kapatabileceğini ya da telefonun ayarlar panelinden uygulamalara göre özel ayarlama yapabileceğini söylüyor.

Apple’ın ne topladığına ve bunları kiminle paylaştığına dair açıklamaları biraz daha ilginç. Cupertino bu bilgileri işletim sisteminin önceki versiyonlarında konum servisi sağlayan Skyhook ve Google ile paylaşmaktaymış. iOS 3.2 ve sonrasında ise sadece Apple’ın veritabanına giriş anahtarı bulunuyormuş. Alınan bilgi yığınının içinde ise baz istasyonlarının, WiFi erişim noktalarının ve anonim GPS koordinatlarının yerleri bulunuyormuş. Elde edilen bu bilgilerin kişiye özel olmadığı, şirketin hiçbir şekilde SSID bilgilerini almadığı, toplanan koordinatların her 12 saatte bir şifrelenerek merkeze gönderildiği belirtiliyor. Üstelik telefon tarafından her 24 saatte bir üretilen rastgele kimlik sayesinde cihazın açık kimliğini çıkarmak da mümkün olmuyor.

İşe iAd tarafından bakacak olursak, Apple koordinantların veritabanına ulaşmadığını, bunların uzak sunucu tarafından doğrudan beş haneli ve reklam dostu bir posta koduna dönüştürüldüğünü belirtiyor. iAd dışındaki servisler için konum bilgilerinin toplanması konusunda ise kafalarda soru işaretleri dolaşmaya devam ediyor. Apple’ın uzun savunma mektubuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

İlgili – Scribd

İLGİLİ HABERLER