Teknoloji

Apple’dan Intel Light Peak destekli yüksek hızlı bağlantı sunan yeni bir port: Thunderbolt

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın 2011 model MacBook Pro serisi önemli bir yenilikle birlikte geldi. Thunderbolt olarak adlandırılan ve “bir dizüstü bilgisayardaki en hızlı ve en yetenekli giriş çıkış birimi” olarak nitelendirilen ilk kez yeni MacBook Pro’larla birlikte sunuluyor. Intel’in Light Peak teknolojisinin ticari adı olan Thunderbolt USB 3.0’ın iki katı kadar, USB 2.0’ın ise 20 katı kadar daha hızlı veri transfer imkânı sunuyor.

PCI Express ve DisplayPort’u baz alan Thunderbolt Mini DisplayPort ile aynı portu kullanıyor, bu nedenle Apple’ın LED Cinema Display serisi gibi mevcut monitörleri herhangi bir adaptöre gerek duymadan kullanmak mümkün oluyor. Ancak doğru adaptörlerle USB, FireWire, gigabit ethernet, HDMI, DVI ya da VGA gibi portlara da bağlantı yapmak mümkün.

Daha da önemlisi, Thunderbolt portu, RAID dizileri ve video yakalama kutuları gibi Thunderbolt uyumlu cihazlarla kullanılabiliyor. Bu durumda MacBook Pro ile harici cihaz arasında daha iyi bir hızlı ve verimli bir bağlantı sağlanmış olacaktır. Intel tam uzunlukta bir HD film dosyasının Thunderbolt portu üzerinden 30 saniyeden daha az sürede aktarılabileceğini iddia ediyor. Ya da bir yıl uzunluğundaki bir MP3 çalma listesini 10 dakikadan biraz daha uzun zamanda aktarmak mümkün olacak.

Thunderbolt teknolojisi Apple’ın kapalı bahçesinde esir kalmayacak. Intel Thunderbolt’u tüm imkanlarıyla destekliyor, bu da başka üreticilerin sistemlerinde Thunderbolt portlarını görebileceğimiz anlamına geliyor.

İlgili – Apple Thunderbolt

İLGİLİ HABERLER