Teknoloji

Apple’dan HTC’ye patent davası

Görünen o ki, Apple savaşmayı seviyor. Telefon patentleri yüzünden Nokia ile karşılıklı davalı olan Apple şimdi de HTC’ye dava açtı. Apple HTC’yi iPhone’un kullanıcı arayüzü, alttaki mimari yapı ve donanımla ilgili 20 patenti ihlâl etmekle suçluyor.

Apple’ın CEO’su Steve Jobs konuyla ilgili olarak “Ya oturup rakiplerimizin icatlarımızı çalmasını izleyecektik, ya da birşeyler yapacaktık. Biz birşeyler yapmayı seçtik.” açıklamasında bulundu. “Rekabetin sağlıklı olduğunu düşünüyoruz, ancak rakiplerimiz kendi orijinal teknolojilerini geliştirmeli, bizimkileri çalmamalı.” diye de sözlerine ekledi.

HTC’den de konuyla ilgili bir açıklama geldi. Şirket Apple’ın davasını çok ani bulmuş, ki daha önce Apple’dan bu konuyla ilgili tek bir şikayet bile gelmemiş: “Apple’ın davasını internet sitelerinden ve Apple’ın basın açıklamasından öğrendik. Bize henüz resmi bir tebligat ulaşmış değil, bu nedenle iddialar hakkında bir yorumda bulunacak durumda değiliz. Patent haklarına saygılıyız ve değer veriyoruz, ancak kendi yeniliklerimizi de savunmakla yükümlüyüz. Biz 13 yıldır yenilikler yapıyor ve kendi teknolojimizin patentlerini alıyoruz.”

Saatler geçtikçe Apple’ın davasının ayrıntıları da belli oluyor. Şirket bölge mahkemesine 700 sayfanın üzerinde bir dava dilekçesi sundu. Şikayet dilekçesinde HTC’nin Nexus One, Touch Pro, Touch Diamond, Touch Pro 2, Tilt II, Pure, Imagio, Dream / G1, Hero, HD2 ve Droid Eris gibi ABD’de, Avrupa ve Asya’da satışa çıkmış telefonlarının adları da geçiyor. Yelpaze oldukça geniş tutulmuş, listedeki telefonların bazıları Android’le bazılarıysa Windows Mobile ile çalışıyor. Bazılarında Sense ya da TouchFLO arayüzü bulunurken, bazılarında bulunmuyor. Android’li cihazlar Android işletim sistemiyle çalıştıkları için dava dilekçesinde yer alırken Windows Mobile yüklü cihazlar DSP yongaları barındırdıkları için dilekçede yer almışlar, WinMo ile çalıştıkları için değil. İzlemesi ilginç bir dava olacak. Apple’ın dava dilekçesini bu bağlantıda bulabilirsiniz.

İlgili – Engadget

İLGİLİ HABERLER