Teknoloji

Apple’dan Final Cut Pro X 10.0.3 güncellemesi – Galeri

finalcut_imac_27inch_multicam_print-580x476Apple, video düzenleme uygulaması Final Cut Pro X için önemli sayılabilecek bir güncelleme yayınladı. Güncellemeyle birlikte 64 açıya kadar multicam desteği, artırılmış chroma-key desteği, daha iyi üçüncü taraf entegrasyonu için genişletilmiş XML desteği ve kamera, fotoğraf makinesi, vb. çevresel cihazlar için Thunderbolt uyumluluğu eklendi.

Daha önce 299.99$ ödeyip bu yazılımı satın alanların ücretsiz olarak indirip yükleyebildiği Final Cut Pro X v10.0.3 güncellemesi sayesinde 64’e kadar farklı video klibini veya fotoğrafı ses dalga formları, tarih veya zaman kodu kullanarak otomatik olarak senkronize etmek mümkün, üstelik bu videoların formatları, kare boyutları veya hızları farklı olsa bile. Açı Editörü ise sonuç olarak ortaya çıkan Multicam klip üzerinde farklı açılar arasında hızlı bir şekilde geçiş yapma izni veriyor.

Chroma key desteğine eklenen güncellemelerle birlikte kullanıcılar aralarında renk örnekleme, kenar ayarlama ve ışık sarmanın da bulunduğu daha geniş kontrolleri kullanma fırsatı kazanıyor. Apple, kullanıcıların artık daha geniş kapsamı chroma key kurulumlarını, üçüncü parti uygulamalara ihtiyaç duymadan kullanabileceğini, ayrıca sonuç olarak ortaya çıkacak ürünün ön izlemesini de gerçek zamanlı olarak görebileceğini belirtiyor.

Final Cut Pro X, üçüncü parti uygulamaları kullanmak isteyenler için daha fazla imkân tanıyor. Daha karmaşık XML desteği sayesinde renk düzeltme, medya yönetimi ve bunun gibi işlevler için harici yazılım kullanmak mümkün oluyor. Apple, GenArts ve Red Giant gibi şirketlerden kendi düzenleme yazılımına gerçek zamanlı destek sunacak hareketli grafik eklentileri geliştirmesini istemiş.

Her ne kadar beta formunda olsa da, yayın izleme özelliği de Final Cut Pro X’e eklendi. Bu özellik dalga formunda monitörlerini, vektörskopları veya kalibre edilmiş yüksek kaliteli monitörleri de kapsamakta. Bu cihazlar Thunderbolt giriş çıkış cihazları veya üçüncü parti PCIe kartları üzerinden bağlanabiliyor.

Yukarıda belirttiğimiz gibi Final Cut Pro X’in v10.0.3 versiyonunu daha önce bu yazılımı satın almış olanlar ücretsiz olarak kullanabiliyor. Yeni kullanıcılar için de 30 günlük deneme imkânı sunuluyor. Ücretsiz deneme fırsatından yararlanmak için aşağıdaki Apple bağlantısını takip etmelisiniz. İlgilenenler Final Cut Pro X’i Mac App Store üzerinden satın alıp indirebilir.

Galeri: Apple Final Cut Pro X v10.0.3 Ekran Görüntüleri
[nggallery id=812]

İlgili – Apple

İLGİLİ HABERLER