Teknoloji

Apple’dan App Store’da uygulama keşfini güçlendirmek için önemli işe alım

apple app store avrupa birligi

Apple, bilinen risk sermayedarlarından biri olan ve daha önce borsa uygulaması Robinhood’un üründen sorumlu eski başkan yardımcılığı görevinde bulunan Josh Elman’ı işe aldı. Elman Apple’da iOS uygulamalarının öne çıkarılması ve keşfini iyileştirmek için çalışacak.

Elman, bu gelişmeyi dün Twitter hesabı üzerinden duyurdu. Ayrıca Greylock Partners şirketindeki yönetim kurulu ortaklığı ve Discord ile Medium gibi bilinen teknoloji şirketlerindeki yönetim kurulu üyeliği görevlerinden de ayrılacağını kaydetti.

Elman’ın App Store ekibine katılması iPhone üreticisinin geliştiricilerle olan ilişkisini iyileştirmesine katkıda bulunabilir. Apple’ın App Store ile ilgili politikaları son bir yıldır farklı çevrelerden tepki topluyor veya eleştiriliyor. Epic Games ve Apple arasında yaşananlar bu örneklerden bir tanesi olarak gösterilebilir. Bu arada Elman daha önce Houseparty adlı sohbet uygulamasının yatırımcısı ve yönetim kurulu üyesiydi. Bu uygulama da Fortnite oyununun yapımcısı Epic Games tarafından satın alınmıştı.

Epic, Fortnite içinde kullanılabilen alternatif bir ödeme yöntemi çıkarınca Apple da bu oyunu, kurallara aykırı hareket ettiği gerekçesiyle App Store’dan çıkarmıştı. Epic de Apple’ı mahkemeye vermişti. Bu, Apple’ın son bir yılda uygulama mağazasıyla ilgili olarak yaşadığı hukuki durumlardan bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Bunun dışında Avrupa’da tekelcilikle ilgili bir araştırma yürütülüyor.

Apple yakın zamanda uygulama geliştirici camiasına bir zeytin dalı uzatmıştı. Geçen ayın başlarında duyurulan yeni bir küçük işletme programı ile yılda 1 milyon dolardan daha az para kazanan geliştiriciler için yüzde 30’luk standart App Store komisyonu yarı yarıya azaltılmıştı. Öte yandan Apple, Hey adlı e-posta istemcisinin geliştiricisi Basecamp ve teknoloji devi Microsoft’un App Store’un belirli kısıtlamalarıyla ilgili olarak yönelttiği eleştirilerle uğraşmak zorunda kaldı.

Elman, sadece geliştirici ilişkileriyle ilgili olarak mı çalışacağıyla ilgili bir bilgi vermedi. Ancak müşterilerin kendileri için en iyi uygulamaları keşfetmelerine yardımcı olmaya odaklanacağını söyledi. Her ne olursa olsun, risk sermayesi ve yazılım endüstrisindeki konumu ve uygulamaları birkaç milyar dolar değere sahip işletmeler hâline gelmeden önce belirleyebilmesi, Elman’ın iOS’teki gelecek büyük uygulamaları bulma konusunda Apple’a büyük katkı sağlayabileceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER