Teknoloji

Apple’a iOS 8 cihazlarının saklama kapasitesi nedeniyle toplu dava açıldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone-6-inceleme-00011

Apple yeni bir dava ile karşı karşıya, bu sefer konu iOS 8’e bağlı olarak iPhone’ların depolama kapasitesinin düşmesiyle ilgili. Toplu davada davacılar iOS 8 ve üstü sürümlerin daha önceki sürümlere göre daha fazla depolama alanı tükettiği için iPhone’lar için reklamı yapılan depolama alanlarının gerçeği yansıtmadığını iddia ediyor. Şikayet iOS 8 ile çalışabilen bütün cihazları kapsıyor.

Buna ek olarak dava iddianamesinde Apple’ın cihazlardaki fiziksel depolama alanı eksikliğini gidermek için iCloud depolama alanı satmaya çalıştığı da öne sürüldü. Şikayet dosyasında Apple’ın ince iş taktikleriyle tanıtımı yapılandan daha az depolama kapasitesi verdiği, kullanıcıların çaresiz olduğu çeşitli durumlarda da iCloud depolama alanı tekliflerinden birini satın almayı önerdiği dile getiriliyor. Söz konusu çaresiz anlara örnek olarak bir tüketicinin çocuğunun veya torununun resitali, basketbol maçı veya düğünü sırasında fotoğraf çekmek veya video kaydetmek istemesi gösterildi.

İlk kez böyle bir dava görmüyoruz ve bu son da olmayacak. Apple daha önce iPod ile ilgili olarak benzer tepkiler ve şikayetlerle karşılaşmıştı. Microsoft’un ilk kez 2012 yılında çıkardığı Surface tablet de benzer şekilde kullanıcılara reklamı yapılandan daha az kapasitede saklama alanı bırakmasıyla eleştirilmişti.

apple-iphone-dava-020115

Söz konusu dava ABD’nin Kaliforniya eyaletinde açıldı, ancak iOS 8 ile ilgili olarak birçok kullanıcıyı ilgilendiriyor. Şu anda Apple cihazlarının üçte ikisi iOS 8 ile çalışıyor, bu da uzlaşma için epey çaba sarfedilmesi gerektiğini gösteriyor. Davacılar Apple’ın politikalarında değişiklikler yapmasını ve zararlarını karşılamasını talep ediyorlar.

İLGİLİ HABERLER