Teknoloji

Apple’a göre 8 GB RAM ile de yüksek performans elde edilebilir

m3 macbook pro

Apple’ın, iMac ve MacBook’larında başlangıç olarak 8 GB gibi, günümüzün şartlarında artık yetersiz sayılabilecek bir RAM miktarı sağladığına dair eleştiriler, yeni iMac ve MacBook Pro modellerinin çıkışıyla birlikte yeniden alevlendi. Ne var ki şirket, Apple Silicon’un belleği çok daha verimli kullandığı konusundaki iddiasını sürdürüyor.

2020’de başlayan Apple Silicon’a geçişle birlikte, yapılan tasarım değişikliklerinden biri RAM ile ilgiliydi. Apple Silicon işlemcilerde, bellek işlemciye Unified Memory Architecture (UMA) kullanılarak sabitleniyor. Bu tasarım da geleneksel darboğazları ortadan kaldırır.

Apple Silicon’daki bellek, önceki tasarımlara göre daha hızlı erişilebilir, çünkü RAM işlemci üzerindedir, geleneksel veriyolu ve ayrı çip yöntemiyle ulaşılması gerekmez. Bu, beraberinde çeşitli muhtemel sorunları getirse de, genel olarak Apple’ın dediği gibi bu önemli bir gelişmedir. Apple’ın temel iddialarından biri, bu gelişmiş tasarım sayesinde Mac’lerin önceye göre daha az RAM’a ihtiyaç duyduğudur.

Apple’ın dünya çapında ürün pazarlama başkan yardımcısı Bob Borchers son bir röportajında, “Belleğimizi diğer sistemlerin belleğiyle karşılaştırmak aslında eşdeğer değil.” dedi. “Çünkü bellek sıkıştırması yapmamız ve birleşik bellek mimarimizin olması gerçeğinden dolayı belleği çok verimli kullanıyoruz.”

“Aslında, M3 MacBook Pro’daki 8GB muhtemelen diğer sistemlerdeki 16GB’a benziyor.” diye devam etti. “Sadece onu çok daha verimli kullanabilme şansına sahibiz.”

Apple Silicon’u kullanmaya başlayalı birkaç yıl olmasına rağmen, büyük dil modellerinin kullanımındaki artışla birlikte, Apple’ın profesyonel seviyedeki kullanıcıları daha pahalı RAM yükseltmeleri yapmaya zorladığı algısının da artmaya başladığı belirtiliyor.

“Bu yüzden diyeceğim şey, insanların istedikleri şeyleri sistemlerinde denemelerini isterim, ve bence inanılmaz performans görecekler.” diye devam etti Borchers. “Bu sistemlerin ham verilerine ve kabiliyetlerine baktığınızda, gerçekten de müthiş.”

“Bence insanların özelliklerin ötesine bakmaları ve gerçek kabiliyetleri görmeleri gereken yer burası. Ve sizin gibi sistemleri gerçekten kullanmış güvenilir insanları dinlemeleri gerek.” diyen Borchers, “İnsanlar özelliklerin ötesine bakmalı ve o teknolojinin nasıl kullanıldığını anlamalılar. Bu, gerçek test.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Borchers’ın iddiası, internette sörf yapma, hafif görüntü düzenleme ve benzeri normal kullanım için makul görünebilir. Ancak, aynı anda birçok tarayıcı sekmesiyle çalışma ve birden fazla yoğun güç tüketimli uygulamaları kullanma konusunda daha yüksek RAM ihtiyacı ortaya çıkabiliyor. Yine de, Apple’ın 8 GB RAM barındıran MacBook Pro modellerini gerçek hayattaki yoğun kullanım senaryolarına göre kullanmadan kesin bir hükme varmamak en iyisi olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER