Manşetler

Apple yuvarlak köşeli ve dikdörtgen şekilli tasarımın patentini sonunda aldı

Son birkaç yıldır, özellikle Samsung tarafından Apple ile sürmekte olan hukuki savaşı sırasında sıklıkla dile getirilen yuvarlak köşeli ve dikdörtgen şekilli cihazların tasarımının Apple patenti tarafından kapsanması olayı aslında şimdiye kadar tamamen gerçeklik taşıyan bir olay değildi. Ancak artık durum değişti. ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi D670286 numaralı patentiyle Apple’ın bu tür tasarıma sahip cihazlar üzerinde hak iddia etmesini mümkün kıldı.

Tasarım patentinin kapsamı çeşitli çizimlerle dile getiriliyor. Aşağıda bulunan şekilde de göreceğiniz gibi kalın çizgilerle belirtilmiş tasarım önem taşıyor, geride kalan kesik çizgiler ise detaylardan ibaret. Görüldüğü üzere D670286 patenti içerdiği bu kalın çizgili şekille birlikte hangi tür tasarımların Apple koruması altında olacağını güzel bir şekilde anlatıyor. Daha önce Apple’ın iPad ve iPhone ile ilgili olarak aldığı patentler ise bu kalın çizgilerle çevrelenmiş alanın içindeki çeşitli unsurları koruma altına alıyordu; örneğin ana ekran, arka yüzeyin çevresi, ekran çerçevesinin şekli, kenar profili veya kenardan kenara ekranın olması gibi. Bu son patent ise hepsini bir kenara bırakıyor ve cihazın sınırlarını çiziyor. Doğrusunu söylemek gerekirse Apple’ın aldığı bu patentin kapsamı oldukça geniş tutulabilir. Bundan böyle kenar uzunlukları ne olursa olsun yuvarlak köşelere sahip olan dikdörtgen şekilli tablet tasarımlarının Apple’ın engeline takılması ihtimali bulunuyor.

Apple’ın elde ettiği bu patenti rakiplerine karşı kullanıp kullanmayacağını şu noktada bilmiyoruz. Belki de bu kadar geniş kapsamlı bir patentin bir dezavantajı olabilir, o da çeşitli geçersizlik argümanlarına karşı hassas olması. Daha dar kapsamlı bir patent ile ilgili eskiye dönük çalışma veya yayın bulmak zordur, ancak kapsam genişlettikçe söz konusu patentin geçersiz olma durumunu destekleyecek kanıt bulma ihtimali de artabilir. Bu patentin yol açabileceği olayları yakından takip edip gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

İlgili >> ABD Patent ve Marka Ofisi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER