Manşetler

Apple yöneticisi Tim Cook’tan Android tabletler için “garip” ve “buhar” benzetmeleri

Apple’ın ilk çeyrek sonuçları Cupertino’dakilerin geride kalan çeyreği parlak bir şekilde kapattıklarını rakamlarla ortaya koyuyor. Gelirlerini yüzde 71 oranında, kazançlarını ise yüzde 78 oranında arttıran şirket bir önceki çeyreğe göre iPad satışlarını bir milyon daha arttırarak 7.33 milyona çıkarmayı da başardı.

Apple’ın iPad’inin tablet pazarında şu an için rekabetten uzak olması etkileyici satış rakamlarının yakalanmasında en büyük etken gibi görünüyor. Ancak şu anda Steve Jobs’un yerine bakmakta olan Apple’ın COO’su Tim Cook tablet rekabeti ile ilgili soruya keskin bir cevap vererek diğer tabletlere meydan okuyor.

Apple’ın mâli durum raporunu açıkladığı telekonferansta kendisine yöneltilen “iPad rakipleri hakkında neler söyleyeceksiniz?” sorusuna Tim Cook şu şekilde bir yanıt verdi:

“Bildiğiniz gibi söyleyecek fazla bir şey yok. Bugün piyasada iki grup var. Windows tabanlı işletim sistemi kullananlar… Bunlar büyük, ağır ve pahalı. Pil ömürleri zayıf. Klavye ya da kaleme ihtiyaç duyuyor. Bizim bakış açımıza göre, müşteriler bunlara karşı ilgi duymuyor. Bir de Android tabletler var. Bugün piyasada satılmak olan tabletlerdeki işletim sistemi tablet için geliştirilmemiş, Google da bunu söylüyor. Sunulan tablet boyutu makul olandan daha küçük. Ya da bu gerçek bir tablet deneyimi bile değil. Sadece “boyutları arttırılmış bir akıllı telefon”, bize göre bu garip bir ürün. Bugün satılan ürünler bunlar. Eğer bu tabletleri iPad ile yan yana getirirseniz, hatırı sayılır oranda kişi iPad’i seçecektir. Bu nedenle herhangi bir kaygı taşımıyoruz. Yeni nesil hakkında konuşacak olursak… Herhangi bir ürün piyasaya çıkmış değil, bu nedenle bilmiyorum. Henüz buhar durumundalar. Yine de, boş oturmuyoruz. İlk hamle yapan olmanın avantajına sahibiz. Ve iTunes’tan App Store’a kadar büyük bir kullanıcı avantajına sahibiz. Yüksek sayıda uygulama ve bir ekosistem. Herhangi biriyle savaşa girme konusunda kendimize çok güveniyoruz.”

Tim Cook’un sözünü “kavga” olarak da çevirmek mümkün. Apple yöneticisi gelecekte yaşanacak muhtemel tablet savaşında şirketine ve ürününe oldukça güvendiğini yukarıdaki iddialı sözlerle ortaya koyuyor. “Erken kalkan yol alır,…” misali, Apple’ın tablet pazarında gerçek anlamda ilk ürün sayılması kendisine büyük avantaj getirdi. Bakalım CES 2011’de tanıtılan Honeycomb ve Windows 7 tabletler Tim Cook’u haklı mı çıkaracak, ya da Apple’dakilerin başını mı ağrıtacak?

Yakında çıkması beklenen “savaşı” takip etmek oldukça keyifli olacak gibi görünüyor.

İlgili – TechCrunch

İLGİLİ HABERLER