Teknoloji

Apple yetkisiz kullanıcıları ve jailbreak işlemlerini sezen sistemin patentini alacak

Her işletim sistemi üreticisi akıllı telefonlardaki uygulamaları uzaktan silme hakkını kendisinde görüyor, ancak son günlerde ortaya çıkan bir patent başvurusunu göz önünde bulundurursak, Apple olayı bir adım daha ileri götürerek gelecekte çıkaracağı tüm cihazlarda özgürlüğe kilit vurabilir.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz diyagramla anlatılan bu konseptte belirli aktiviteler telefonun yanlış ellerde olduğunu düşünmesini tetikliyor. Apple’ın bu özel durumlara önerdiği çözümler ise telefonun kullanan kişinin sahibinden farklı bir yüz ya da sese sahip olmasının tespitinden telefonun uzaktan kapatılmasına kadar değişiyor. Her ne kadar bu patent güvenlik yazılımını hedeflese ve telefonun çalınması ya da yazılımının kırılması durumunda uyarı mesajı gönderme ya da telefon bilgilerini uzaktan silme işlevini yerine getirse de, yetkisiz kullanıcıların jailbreak ya da SIM kilidi kırma gibi işlerin gerçekleştirilemesinin de önüne geçmeyi amaçlıyor. Patent açıklamasının bir yerinde mobil operatörlerin yetkisiz işlere girişen kişilerin tespit edilmesi durumunda cihazı kapatma ya da devre dışı bırakma gibi yetkilere de sahip olacağı belirtiliyor.

Her ne kadar bu patentle açıklanan sistem telefonu oldukça geniş kapsamda güvenlik altına alıyor olsa da, telefonun güvenliğinin bu kadar fazla derecede üçüncü kişilere bırakılması ne kadar doğru olur, bu da tartışılır.

İlgili – Apple Insider
İlgili – ABD Patent Ofisi

İLGİLİ HABERLER