Bilim

Apple yenilenebilir enerji kullanımını yüzde 100’e çıkardı

apple temiz enerji

apple yenilenebilir enerjiApple bir açıklama yaparak dünya genelindeki tüm operasyonlarındaki yenilenebilir enerji kullanım oranının yüzde 100’e ulaştığını duyurdu. Uzun yıllardır yeşil enerji bonoları satın alarak ve yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalara yatırım yaparak bu hedefe ulaşmaya çalışan şirket için ulaşılan noktanın büyük bir zafer olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Apple yenilenebilir enerji kullanımı konusunda bundan iki yıl önce yaptığı son duyuruda yüzde 93’lük bir oran açıklamıştı.

Apple’ın en büyük rakiplerinden Google da geçtiğimiz hafta yenilenebilir enerji alımının küresel ölçekte tükettiği enerjiyi karşılayacak noktaya geldiğini duyurmuştu. Apple’ın gerçekleştirdiği duyurunun da Google’ınkiyle aynı anlama geldiği söylenebilir. Şirketin Çin’deki tedarikçilerinde ve bazı noktalardaki tesislerinde temiz ya da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye erişmek mümkün olmuyor. Bu da şirketin tükettiği her bir jul ya da elektronun tamamen rüzgar, güneş veya diğer temiz enerji kaynaklarından elde edilmediği anlamına geliyor.

Örneğin, Apple’ın fiziksel mağazalarında kullanılan şebeke elektriğinin temizliği konusunda da kesin ifadeler kullanılamıyor. Çünkü elektrik şebekeye dahil olduğu andan itibaren kaynağı veya temizliği konusunda bir yargıda bulunmak mümkün olmaktan çıkıyor. Apple bu durumu “telafi etmek” için “Yenilenebilir Enerji Sertifikası” (REC) olarak bilinen ve bir kaynağın temizliğini garanti eden bir emtia satın alıyor. Cupertino merkezli şirket, buna ek olarak dünya genelinde temiz enerjiye yatırım yaparken kendi temiz enerji kaynaklarını da kuruyor. Apple yeni inşaat planlarında da tamamen yenilenebilir enerji kullanmaya öncelik veriyor. Şirket ürettiği fazla elektriği de şehir şebekelerine aktarıyor.

Apple yenilenebilir enerji konusundaki yaklaşımının çeşitli noktalarda teknoloji sektörünün genelinden ayrıştığına dikkat çekiyor. Şirket öncelikli olarak daima kendi enerji projelerini fonlamaya ve inşa etmeye çalıştığının altını çizerken, küresel ölçekteki enerji ihtiyacının üçte ikisini bu yolla karşıladığını belirtti. Kendi üretim tesisini kurmanın uygulanabilir olmadığını belirten şirket, bunun yerine uzun süreli yenilenebilir enerji alım sözleşmeleri imzaladığını ve yenilenebilir enerji üretimine yönelik yeni ve yerel projeleri desteklediğini geçtiğimiz yıl yayınladığı Çevresel Sorumluluk Raporu’nda ifade etmişti. Şirket 2014’te de tüm veri merkezlerinde yüzde 100 oranında yenilenebilir enerji kullandığını açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER