Manşetler

Apple’ın yeni MacBook ile ilgili açıklamadığı 5 önemli ayrıntı

macbook-2015-100315-2

Apple’ın dün akşamki Apple Watch etkinliğinde akıllı saat kadar konuşulan bir diğer ürün de 12 inç Retina ekranlı MacBook olmuştu.

Sadece 13.1 mm. kalınlığında ve sadece 920 gr. ağırlığında olan bu dizüstü bilgisayarda etkileyici bir Retina ekran ve 9 saate kadar çalışma ömrü sunan bir pil bulunuyor. Ayrıca MacBook’ta sadece 3.5 mm. kulaklık jakı ve hem ters hem de düz şekilde kullanıma izin veren USB-C portu bulunuyor.

Apple dünkü etkinlikte yeni MacBook’un ne kadar ince ve hafif olduğuna, aynı zamanda ekranının çekiciliğine vurgu yaptı. Ancak bazı ayrıntıları pas geçmekle yetindi. İşte Apple’ın değinmediği beş önemli özellik:

FaceTime kameranın çözünürlüğü düşük

macbook-2015-100315-4

Bugünlerde her bir Mac bilgisayar 720p çözünürlüklü FaceTime HD kamera ile geliyor. Ancak yeni MacBook sadece 480p çözünürlüklü FaceTime kamerasıyla biraz hayalkırıklığı yaratıyor. Bu kamera iPhone 4’te yer alan FaceTime kamerasıyla aynı çözünürlüğü destekliyor. iPhone 5’ten itibaren her iPhone modelinde 720p destekli FaceTime HD kameraya yer veriliyor.

Düşük çözünürlüklü FaceTime kamera nedeniyle FaceTime veya Skype görüşmeleri HD değil de standart çözünürlükte gerçekleştirilebilecek. Yüksek çözünürlüklü ekranın bulunduğu bir bilgisayarda düşük çözünürlüklü bir kameranın tercih edilmesi hoşa giden bir durum olmasa gerek.

Daha iyi stereo hoparlörler

macbook-2015-100315-3

Yeni MacBook’ta dikkat çeken unsurlardan bir tanesi hoparlör ızgarasının üst tarafta, klavyenin hemen üstünde olması. Yeni MacBook da MacBook Air gibi stereo hoparlörlere sahip, ancak konumun da etkisiyle daha iyi ses çıkışı sunuyor. MacBook Air’da hoparlörler menteşenin hemen yanındaki havalandırma deliğine gizlenmiş. Yeni MacBook’ta ise, söylediğimiz gibi hoparlör hemen kullanıcının karşısında yer alıyor.

MagSafe yok

macbook-2015-100315-5

Yeni MacBook’ta Apple’ın dizüstü bilgisayarlarının en önemli unsurlarından biri olan MagSafe güç girişi yok. Apple bunun yerine USB-C portunu kullanıyor. Yani ses, görüntü ve veri trasnferi için kullanılan USB-C portu aynı zamanda güç beslemesi için de kullanılıyor. MagSafe’in mıknatıs destekli ve kabloya takılıp bilgisayarı devirmeye veya düşürmeye karşı dayanıklı yapısı sayesinde şimdiye kadar binlerce MacBook kazalardan yara almadan kurtulmuştur. MacBook sahiplerinin bu noktada biraz daha dikkatli olmaları gerekiyor.

MagSafe’in yeni MacBook’larda yer almaması akıllara bir soru da getiriyor. Apple’ın diğer MacBook ürünleri de MagSafe portunu daha ince tasarımlar adına kaybedecek mi? Apple’ın konnektör portlarında yenilikler adına belirli aralıklarla değişime gittiği biliniyor. 2012 yılında çıkan iPhone 5 ile birlikte de 30 pin konnektöre elveda denilmiş ve daha sonra çıkan bütün iOS cihazlarında Lightning portuna yer verilmeye başlanmıştı.

Bütün kullanıcıların bir adaptör kullanmaları gerekebilir

apple-hdmi-usb-type-c-adaptor-090315

Yeni MacBook’ta tek bir USB-C portu var. Bu, ince bir gövde elde etmek için büyük avantaj sağlasa da, kullanıcılar için de zahmeti ve masrafı beraberinde getiriyor. Yeni MacBook’undan harici ekranlara görüntü aktarmak isteyen veya USB aygıtı bağlamak isteyen kullanıcıların harici aksesuarlar satın alması gerekiyor. Örneğin yeni MacBook uyumlu VGA veya HDMI USB-C adaptörlerinin Türkiye fiyatı 249 TL olarak belirlenmiş.

Işıldayan Apple logosu yok

macbook-2015-100315-1

Bir MacBook Air veya Pro’yu uzaktan anlamamızı sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesi kapaktaki ışıldayan Apple logosudur. Ancak yeni MacBook’un kapağında yer alan Apple logosu bu özellikten mahrum bırakılmış. Yeni MacBook’ta arka aydınlatmalı Apple logosu yerine iPad Air ve iPad mini’deki gibi metalik bir Apple logosuna yer veriliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER